Geen strafeis voor dementerende man die doodslag pleegde op vrouw
5 september 2024 om 08:00
< 1 min lezen

Geen strafeis voor dementerende man die doodslag pleegde op vrouw

Het Openbaar Ministerie (OM) wil niet dat een hoogbejaarde man met dementie die doodslag op zijn vrouw pleegde hiervoor gestraft wordt. De strafbare feiten die hij pleegde, heeft hij onder invloed van stoornissen gepleegd. Het OM wil daarom dat hij een rechterlijke machtiging krijgt die hem op een passende zorgplek brengt. Dit meldt justitie.

De 91-jarige man stak zijn woning in de brand nadat hij zijn vrouw ernstig had mishandeld. Zij kwam de volgende dag te overlijden aan haar steekletsels aan haar rug, schouder en borst. De politie hield de hoogbejaarde man aan op verdenking van betrokkenheid bij haar dood en brandstichting. Inmiddels is vastgesteld dat het meest waarschijnlijke brandscenario is dat de man brandende lucifers heeft achtergelaten op verschillende plekken in de woning in Amsterdam-West.

Bekentenissen 

Ambulancemedewerkers die begin dit jaar ter plekke kwamen, hoorden de bekentenis van de man aan: hij had zijn vrouw gedood. Deze bekentenis legde hij ook af bij de politie en rechter-commissaris. Deze sluiten ook aan bij het forensische onderzoek en de bevindingen van de patholoog. Daarom is het volgens het OM bewezen dat hij doodslag op zijn vrouw pleegde en de woning in brand heeft gezet.

Stoornissen door dementie veroorzaakt

Uit onderzoek door een psycholoog, psychiater, neuroloog en neuropsycholoog blijkt dat de man de ernstige feiten nooit heeft willen begaan. “Onder invloed van zijn door dementie veroorzaakte stoornissen is hij tot zijn daden gekomen, maar doordat die stoornissen in dusdanige mate zijn handelen hebben bepaald, heeft hij in strafrechtelijk opzicht geen schuld en daarmee kunnen de feiten hem niet worden toegerekend”, aldus de officier van justitie die zich hierbij aansluit.

Zorgmachtiging

De man kan niet meer op zichzelf wonen en voor zichzelf zorgen. Daarom wil het OM dat hij een rechterlijke machtiging krijgt die hem naar een passende plek leidt: eentje met passende zorg en juiste beveiliging. Of dit haalbaar is, moet nog uit onderzoek blijken. De resultaten daarvan worden op 2 december besproken. Tot die tijd blijft de man in voorarrest.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ouderenzorg
    • GGZ

    Patiënt Fivoor laat in brief weten met inwoners Den Dolder mee te leven

    Vandaag om 09:18
    • GGZ

    Nieuw project moet alcoholgebruik onder LHBTIQ+-jongeren terugdringen

    Gisteren om 14:22