
Eemsdelta schrapt verplichte fysiotherapie bij aanvraag huishoudelijke hulp
Ouderen in de gemeente Eemsdelta die huishoudelijke hulp aanvragen, hoeven niet meer eerst een 14-weken durend fitnessprogramma te volgen. Wethouder David de Jong laat weten dat die verplichting er nu af is en de koppeling tussen het toegezegd krijgen van huishoudelijke hulp en deelname aan het beweegprogramma Powerful Ageing onmiddellijk wegvalt. Dit meldt RTV Noord.
Door de verplichte fysiotherapie kregen ouderen niet altijd de huishoudelijke hulp die zij nodig hadden. Aanvragers moesten eerst een fitnesstraject volgen, wat niet voor iedereen haalbaar was. Hoogbejaarden of mensen met ernstige gezondheidsproblemen moesten hiervoor afreizen naar Delfzijl.
Schrijnende gevallen
Zo kreeg een 83-jarige man die voor zijn dementerende vrouw zorgt pas extra hulp na een fysiobeoordeling. Een 91-jarige vrouw zonder vervoer moest naar Delfzijl, kon dat niet en brak later haar been bij het stofzuigen. En een 87-jarige man die zijn blinde vrouw verzorgt, wilde niet veertien keer naar de fysio en kreeg geen hulp. Hoewel het beweegprogramma Powerful Ageing ouderen moet helpen langer zelfstandig te blijven, ervaarden zij vooral grote druk door de verplichting ervan. Lokaal Belang Eemsdelta en Eerlijk Democratisch Eemsdelta stelden de kwestie aan de kaak bij de gemeenteraad.
Lokale partijen blij met toezegging
Inmiddels heeft wethouder De Jong toegezegd dat het verplichtende karakter verdwijnt en ook de koppeling tussen het verkrijgen van huishoudelijke hulp en deelname aan het fitnessprogramma wordt geschrapt. Eerlijk Democratisch Eemsdelta is tevreden met dit besluit. “Dat was mijn grootste punt, dat als je niet meedoet met Powerful Ageing je geen hulp kreeg. Dat is er nu af en dat vind ik fantastisch”, aldus Janny Volmer. Lokaal Belang Eemsdelta voegt eraan toe dat deelname aan een beweegprogramma nooit een voorwaarde mag zijn voor het krijgen van hulp thuis.
Gevolgen voor wachtlijsten en kosten
Tegelijkertijd zijn er ook zorgen, bij onder meer de PvdA, het CDA en bij wethouder De Jong zelf. Hij vreest ervoor dat als niemand meer gebruik wil maken van het programma, dat het aantal aanvragen voor huishoudelijke hulp explosief stijgt. Het gevolg is dan dat de wachtlijsten én de zorgkosten groeien. “We hebben de afgelopen twee jaar gezien dat het bijna twee ton per jaar scheelt.”