Dementiezorg steeds vaker zonder vrijheidsbeperkende middelen
UTRECHT – Uit de Monitor Woonvormen Dementie van het Trimbos-instituut blijkt dat het aantal vrijheidsbeperkende maatregelen tussen 2009-2011 is verminderd. Het gaat hierbij met name om verpleegdekens en bedhekken. Dat meldt het Trimbos-instituut.
Daarnaast blijkt ook 70 procent van de 140 onderzochte woonvormen geen gebruik meer te maken van onrustbanden. Het lijkt er op dat het beleid van zorginstellingen, de campagnes en de interventies in de afgelopen jaren gewerkt hebben.
Er is echter nog winst te boeken op het aantal activiteiten dat ondernomen wordt door bewoners met dementie en hoe vaak zij anti-psychotica gebruiken. Hoewel er wel licht meer activiteiten plaatsvinden, is het nog steeds onvoldoende. Daarnaast blijkt een kwart van de bewoners met dementie blijkt nog anti-psychotica te slikken ondanks de negatieve bijeffecten die deze medicatie voor deze groep heeft en de voorkeur voor een niet-medicamenteuze aanpak.
Het blijkt dat persoonsgerichte zorg een positieve invloed heeft op het aantal vrijheidsbeperkende middelen en de hoeveelheid anti-psychotica die wordt geslikt. Dit komt mogelijk omdat verzorgers de patiënten in een dergelijke zorgvorm beter kennen en hen persoonlijker kunnen benaderen. Ook blijken er meer vrijwilligers te worden ingezet. Dit is gunstig omdat zij individuele activiteiten met patiënten kunnen ondernemen of toezicht kunnen houden op afdelingen.
© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal