Brochure van ActiZ moeten ouderenzorg aanzetten tot preventie
Steeds meer ouderen wonen langer zelfstandig thuis. En hoewel de meesten dit goed kunnen volhouden, hebben zij soms extra ondersteuning nodig. Preventieve zorg, zoals het versterken van sociale netwerken, hulp bij mobiliteit, en het inzetten van technologie, kan ouderen helpen langer zelfredzaam te blijven. ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken benadrukt dat preventie echt werkt wanneer het aansluit bij een zinvolle dagindeling en ouderen ondersteunt in het behoud van eigen regie.
Inspiratie voor zorg en sociaal domein
In de brochure beschrijft ActiZ praktijkvoorbeelden van preventie in ouderenzorg, waaronder initiatieven vanuit thuiszorg en verpleeghuizen. Van het creëren van een sterk sociaal netwerk tot projecten die ouderen helpen fysiek actief te blijven. Voorbeelden die laten zien hoe zorgorganisaties, vaak samen met gemeenten en andere lokale partijen, inzetten op het verbeteren van de levenskwaliteit. Het doel is om ook andere organisaties te inspireren om in te zetten op prevente.
Gezamenlijke verantwoordelijkheid
ActiZ roept op tot een brede maatschappelijke aandacht voor preventie, waarin zorgorganisaties samenwerken met partners uit het sociaal domein. Dit vergt niet alleen een verandering in de zorg, maar ook in het sociaal beleid, waarbij thema’s als betaalbare huisvesting, bestaanszekerheid, en een zorgzame wijk centraal staan. Zoals Westerlaken stelt: “Preventie is één van de belangrijkste troeven die we hebben in onze vergrijzende maatschappij. Vandaar deze brochure.”
Meer weten?
Bekijk de inspirerende voorbeelden in de brochure Preventie & Gezondheid, Praktijkvoorbeelden ouderenzorg op de website van ActiZ.
Door: Nationale Zorggids