26 februari 2019 om 16:29
< 1 min lezen

Bekostiging sociaal domein is zware kluif voor gemeenten

Lokale overheden hebben moeite met het bekostigen van taken in het sociaal domein, waaronder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en jeugdhulp vallen. Ook is het aan gemeenten om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen, maar ook daar hebben ze onvoldoende budget voor. Dit meldt NU.nl op basis van een nieuw onderzoek van BDO Accountants. 

Ongeveer 40 procent van hun uitgaven gaat naar hulp voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, de Wet maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp. Gemeenten maken zich zorgen, want deze grote kostenpost maakt dat alles – voor nu – nog net lukt.

Het sociaal domein kostte gemeenten in 2017 ongeveer 24 miljard euro. “Veel gemeenten hebben tekorten in het sociaal domein en dus moeten ze keuzes maken. Dat kan zowel door deze uitgaven terug te dringen, als te schrappen in de overige uitgaven en voorzieningen van gemeenten”, zegt onderzoeker Frank van der Lee van BDO. Hij meent dat het voor gemeenten niet mogelijk is om beslissingen hieromtrent uitstellen. 

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ouderenzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Invoering inkomensafhankelijke bijdrage Wmo uitgesteld naar 2027

    24 december 2024 om 11:10
    • Gehandicaptenzorg

    Zorginstelling ’s Heeren Loo stuurt cliënt weg die er al bijna zijn hele leven woont

    20 december 2024 om 11:39