Aantal mensen met dementie verdubbelt in Nijmegen: hoe wordt de stad dementievriendelijk?
Het aantal Nijmegenaren met dementie zal naar verwachting fors stijgen: van 2.300 in 2020 tot ongeveer 4.200 in 2040. Deze toename, gekoppeld aan een groeiende groep 65-plussers en personeelstekorten in de zorg, stelt de stad voor een grote uitdaging. De Nijmeegse gemeenteraad roept op tot maatregelen om de stad beter in te richten voor mensen met dementie en hen zo langer thuis te laten wonen. Dit meldt het AD.
De urgentie: vergrijzing en beperkte zorgcapaciteit
Nijmegen verwacht tegen 2030 maar liefst 11.000 extra 65-plussers, terwijl het personeelstekort in de zorg volgens prognoses in 2032 verdubbeld zal zijn. Dit gebeurt terwijl het aantal beschikbare plekken in verpleeghuizen gelijk blijft. Het gevolg: meer ouderen, ook met dementie, blijven langer thuis wonen.
Initiatief voor een dementievriendelijke stad
D66-raadslid Léonie Janssen pleitte onlangs voor een plan om Nijmegen dementievriendelijk te maken. Zij benadrukte het belang van aanpassingen die mensen met dementie ondersteunen in hun dagelijkse leven en hen meer zelfstandigheid bieden.
Inspiratie uit andere steden
Janssen verwees naar voorbeelden uit Wageningen en Enschede. In Wageningen zijn al dementievriendelijke wijken ingericht, terwijl Enschede een speciale oversteekplaats creëerde. Deze heeft een verhoogd zebrapad, duidelijke route-icoontjes, en bankjes met pijlen die de weg wijzen.
Ook in de regio Nijmegen groeit de aandacht. West Maas en Waal heeft het predicaat Dementievriendelijke Gemeente ontvangen en biedt trainingen over het herkennen van dementie. In Wijchen werden plannen gemaakt voor ‘vergeet-me-niet-routes’ met herkenbare symbolen.
Samenwerken voor oplossingen
Janssen stelde voor dat de gemeente samen met woningcorporaties, zorginstellingen en welzijnsorganisaties werkt aan een actieplan. Ze wil dat bij de bouw van nieuwe woonzorgprojecten expliciet rekening wordt gehouden met een dementievriendelijke omgeving.
Praktische oplossingen kunnen zijn:
- Bewegwijzering die mensen met dementie helpt navigeren;
- Heldere kleuren en symbolen op oversteekplaatsen;
- Buurtgerichte aanpassingen rond zorgcentra en wooncomplexen.
Beperkte capaciteit en kosten
Wethouder Grete Visser steunt het idee, maar wijst op de praktische uitdagingen. Ze benadrukt dat extra capaciteit nodig is om dergelijke plannen uit te voeren. “We moeten goed bekijken wat dit concreet betekent voor onze middelen en personeelsinzet,” aldus Visser.
Wel wordt bij de bouw van woonzorgprojecten al rekening gehouden met dementievriendelijke principes. De raad heeft aangegeven deze initiatieven verder te willen uitbreiden.