Aafje Thuiszorg maakt transitie naar wijkverpleging en verandert naam
Er is in de ouderenzorg meer vraag naar zorg dan dat er aanbod is. Aafje Thuiszorg ziet dat de werkwijze daarom aangepast moet worden en maakt de overstap naar het bieden van wijkverpleging. De naam Aafje Thuiszorg moet hierdoor natuurlijk worden aangepast. De nieuwe naam van de zorgaanbieder: Aafje Wijkverpleging. Dit meldt Aafje.
Door wijkverpleging aan te bieden gaat de focus meer uit naar werken vanuit én met de wijk, laat directeur wijkverpleging Wouter Zegveld weken. Aafje heeft als doel om mensen zo lang mogelijk thuis te kunnen laten wonen. Vaak hebben mensen die wijkverpleging nodig hebben complexe zorg en begeleiding nodig, waarbij zorgprofessionals kunnen helpen bij het vergroten van de zelfredzaamheid en het betrekken van de wijk.
Zelfstandig en zelfredzaam
“De naam ‘thuiszorg’ dekt de lading niet meer volledig. Met Aafje Wijkverpleging gaan we van ziekte en zorg naar mens en maatschappij. En stimuleren we ouderen om meer zelfstandig en zelfredzaam te zijn.” De wijkverplegingsteams, bestaande uit helpenden, verzorgenden, verpleegkundigen en twee wijkverpleegkundigen, krijgen ook een vernieuwd werkproces mee. De keuze is gevallen op twee wijkverpleegkundigen om voor complexe zorg goede kwaliteit te kunnen leveren. De zorgprofessionals zijn goed in staat om te beoordelen of hulp door het wijkteam voldoende is, of dat het sociaal domein in actie moet komen. Misschien heeft iemand baat bij zorgtechnologie, of juist bij ergotherapie. Dankzij speciale training van de wijkverpleging worden deze zorgvragen adequaat beantwoord.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky