11 mei 2016 om 15:30
< 1 min lezen

Amsterdam bouwt duizend extra woningen voor statushouders en studenten

De ambitie van de gemeente Amsterdam is om zoveel mogelijk woningen te bouwen voor alle Amsterdammers. Het college van B en W gaat daarom 1.000 tijdelijke woningen realiseren voor de huisvesting van statushouders en studenten. De nieuwbouwwoningen worden gebouwd voor de periode van tien jaar en staan verspreid over vijf locaties. Op deze locaties komen niet alleen statushouders te wonen, er is nadrukkelijk gekozen om deze groep te mengen met andere Amsterdammers zoals jongeren en studenten. Dit bevordert de integratie en hiermee voorziet het college ook in de vraag naar betaalbare studenten- en jongerenwoningen.

Eind 2015 is het programma Huisvesting Kwetsbare Groepen vastgesteld. Hieruit blijkt dat in de jaren 2016 – 2018 in totaal 9.900 woonunits nodig zijn voor het huisvesten van verschillende kwetsbare groepen, waaronder statushouders. Het is op dit moment al zo dat een deel van de vrijkomende sociale huurwoningen in Amsterdam bestemd is voor deze kwetsbare groepen. Omdat de vrijgekomen sociale huurwoningen onvoldoende woonruimte opleveren, gaat het college extra woonruimte creëren. De tijdelijke woningen worden gerealiseerd door bestaande gebouwen te transformeren en door tijdelijk extra woonunits te bouwen.
 
In de afgelopen maanden zijn verschillende kansrijke nieuwbouwlocaties onderzocht. Vier van deze locaties zijn geschikt gevonden om tijdelijke woonunits te plaatsen. Uitgangspunt bij het kiezen van de (tijdelijke) nieuwbouw- en transformatielocaties is dat we de huisvesting van statushouders spreiden over de stad en mengen met andere Amsterdammers. Door extra woningen voor onder andere statushouders te realiseren ontstaat er daarnaast ook ruimte bij de regulier vrijkomende sociale huurwoningen.

Relevante artikelen

Alles van jeugdzorg
    • Jeugdzorg

    Voedselallergieën beter te diagnosticeren dankzij nieuwe inzichten

    27 december 2024 om 13:19
    • Jeugdzorg

    Jeugdzorg piept en kraakt, maar er is ook goed nieuws

    20 december 2024 om 12:16