Zwangerschapsdiscriminatie: werknemers niet goed op de hoogte van hun rechten
10 procent van de vrouwelijke werknemers heeft weleens zwangerschapsdiscriminatie meegemaakt op de werkvloer, blijkt uit onderzoek van ARAG onder duizend werkenden. 30 procent van de ondervraagden zegt geen stappen te ondernemen als ze zwangerschapsdiscriminatie zouden ervaren. Dit meldt ARAG.
De wet stelt dat zwangere sollicitanten niet mogen worden benadeeld. Daarom noemt jurist Céline de Vries deze cijfers verontrustend. Het is volgens haar noodzakelijk dat vrouwen op de hoogte zijn van de rechten die hen mogelijk beschermen tegen zwangerschapsdiscriminatie of om het te identificeren. Zo kunnen zij stappen ondernemen als ze zich in een vervelende situatie bevinden.
Zwangerschapsdiscriminatie niet altijd herkend
Werknemers weten nu te vaak niet wat hun rechten zijn rondom zwangerschap en herkennen discriminatie daarom ook niet altijd. Zo hoef je tijdens een sollicitatiegesprek niet te antwoorden op de vraag of er zwangerschapsplannen zijn. En werkgevers moeten weten dat zij de vraag niet mogen stellen. Veel mensen denken echter nog dat dit gemeld móet worden. Wel denkt ruim de helft van de ondervraagden dat een zwangerschap verzwijgen niet verstandig is en vindt driekwart het netjes om tijdens een sollicitatiegesprek te vertellen over een eventuele zwangerschap.
Andere reden voor ontslag
Zwangerschapsdiscriminatie vindt niet alleen plaats tijdens sollicitaties, maar ook bij het stopzetten een contract vaak voor, vooral als het om een tijdelijk contract gaat of een beëindiging tijdens de proeftijd. Werkgevers werken hier vaak omheen door werknemers een andere reden te geven voor hun ontslag. “Het is moeilijk te bewijzen dat er wordt gediscrimineerd vanuit de werkgever, want het kan al gauw aanvoelen dat het jouw woord is tegen het woord van je baas.” De Vries adviseert werknemers tóch om actie te nemen, want zwangerschapsdiscriminatie is wel te bewijzen. Hiervoor is het wil slim om snel stappen te nemen en bewijsmateriaal te verzamelen.
Dat medewerkers lang niet altijd een melding maken van zwangerschapsdiscriminatie, heeft vooral te maken met onveiligheid. 20 procent zegt het hierom niet te durven, bijvoorbeeld uit angst voor maatregelen (22 procent).
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky