‘Zwangere vrouwen die roken hebben betere begeleiding nodig’
Onderzoekers van het UMCG pleiten voor betere begeleiding van zwangeren die roken. 8 procent van de vrouwen die in verwachting is, rookt. Stoppen blijkt soms echter heel zwaar, ook als vrouwen weten dat roken leidt tot een verhoogd risico op een miskraam, vroeggeboorte of te laag geboortegewicht. Dit meldt Dagblad van het Noorden.
Alle zwangere vrouwen krijgen het advies om te stoppen met roken. Niet alleen vanwege problemen tijdens en vlak na de geboorte, maar ook op de lange termijn. Roken tijdens de zwangerschap geeft namelijk ook een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen bij kinderen, overgewicht, astma en leerproblemen. Desondanks vindt een groep zwangere vrouwen het lastig om te stoppen met roken.
Sociaaleconomische status Noord-Nederland
Vooral vrouwen met een lagere sociaaleconomische status stoppen niet met roken tijdens de zwangerschap, zegt onderzoeker Stella Weiland van het UMCG. In Noord-Nederland, de door het UMCG onderzochte regio, wonen meer mensen met een lager inkomen en opleidingsniveau dan elders. Vermoedelijk roken hier nog meer vrouwen door tijdens de zwangerschap. Dit kan komen door de omgeving, maar ook door bijvoorbeeld stress door geld- of relatieproblemen. “Bovendien: als bijna iedereen in je omgeving rookt, ervaar je vaak minder steun om te stoppen.”
Doorverwijzingen
Vrouwen kunnen hulp krijgen bij stoppen met roken. Hun verloskundige kan hen naar de praktijkondersteuner van de huisarts sturen of ze kunnen vanaf een afstand coaching krijgen van Rookvrije Ouders. Het onderzoek van Weiland heeft ertoe geleid dat verloskundigen hun patiënten ook kunnen doorverwijzen naar een coach van Verslavingszorg Noord Nederland (VNN). Desondanks blijkt uit haar onderzoek dat zelfs met een doorverwijzing naar VNN, het aantal stoppers “licht teleurstellend” is. Toch kan Weiland ook het positieve ervan inzien: van de 48 vrouwen die het traject hebben doorlopen, zijn twaalf gestopt met roken. “Dat zijn 12 baby’s die daardoor een veel betere start in het leven hebben gekregen.”
Gesprekstraining
Weiland adviseert voor meer succes een eenduidiger beleid bij stoppen met roken binnen verloskundig samenwerkingsverbanden. Ook zou gesprekstraining voor verloskundigen waardevol zijn, zodat ze leren hoe ze een vrouw kunnen aanspreken op haar rookgedrag zonder daarover actief te veroordelen.