14 april 2025 om 09:24
2 minuten lezen

Zeker 85 massadonoren door twijfelachtige werkwijze vruchtbaarheidsklinieken

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Zeker 85 massadonoren konden in Nederland meer dan 25 donorkinderen verwekken door fouten in het systeem. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) hielden fertiliteitsklinieken zich niet altijd in hun eigen richtlijnen, waardoor donoren zich bij meerdere klinieken konden aanmelden en ze donoren vaker dan 25 keer lieten doneren. Maar hiervoor gaven de wensmoeders óf donoren geen  toestemming. Dit meldt NOS.

Tot 2018 gold de richtlijn dat een donor niet meer dan 25 nakomelingen mag hebben. Dat is daarna aangepast naar niet meer dan twaalf gezinnen per donor, maar die aanpassing maakte  voor massadonoren niets uit. Naast de mogelijkheid tot aanmelding bij diverse klinieken en ongeoorloofd verder doneren, wisselden klinieken ook onderling donorzaad uit. Ze stelden de donor hier echter niet van de hoogte en registreerden dit ook onvoldoende. Dankzij een aangescherpte wet heeft de NVOG nu beter in beeld hoeveel massadonoren er zijn: minimaal 85, waarvan de meesten 26 tot 40 kinderen per persoon hebben verwerkt. Enkele donoren hebben naar alle waarschijnlijkheid ook 75 kinderen verwerkt.

Vertrouwen geschaad

Stichting Donorkind is geschokt door het aantal massadonoren. En snelle rekensom laat zien dat het om ongeveer drieduizend kinderen gaat, die meer dan 25 halfbroers en -zussen hebben. Het is volgens voorzitter Ties van der Meer ongelooflijk dat fertiliteitsartsen het vertrouwen in het medische systeem zo hebben kunnen beschadigen en dat de overheid dit toestond. Hij verwacht dat donorkinderen hier in het dagelijks leven last van zullen ondervinden, bijvoorbeeld tijdens het daten of aangaan van relaties. “Ze zullen altijd eerst een DNA-test moeten doen om uit te sluiten dat ze met een familielid aan de gang zijn.”

Excuses NVOG

De NVOG biedt namens de beroepsgroep haar excuses aan. “We hebben het niet goed gedaan”, zegt gynaecoloog Marieke Schoonenberg. De hoop is dat de nieuwe Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting die sinds 1 april in werking is gegaan, dit soort misstanden voorkomt. Er vindt geen registratie per kliniek meer plaats, maar er is een landelijke registratie opgezet – met terugwerkende kracht tot 2004.

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg

Aankomende evenementen

19 May
Nationale AI in de Zorg Congres
  • Noord-Holland
26 May
Dokter in de Zaal: alles over radiologie
  • Drenthe
04 Jun
Hét netwerkcongres over Data en AI
  • Zuid-Holland