Wie gaf 11 maanden oude baby oxycodon?
22 november 2024 om 12:21
2 minuten lezen

Wie gaf 11 maanden oude baby oxycodon?

Drie jaar geleden belandde de inmiddels 27-jarige Sara met haar 11 maanden oude dochter op de huisartsenpost. Haar dochtertje was zo suf en slaperig, dat ze haar verdenkingen had. Onderzoek toonde aan dat het meisje de zware pijnstiller oxycodon in haar bloed had. Een medicijn die de moeder al jarenlang slikte vanwege hypermobiliteit. Maar ook zat er een stofje in het bloed van de baby dat zou wijzen op contact met iemand die coke gebruikte, en dat was haar toenmalige vriend. Over twee weken doet de rechtbank eindelijk een uitspraak over de zaak. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Een huisarts in opleiding op de huisartsenpost stuurt moeder en dochter naar huis met de mededeling weer te bellen bij verslechtering van de situatie. Sara besluit op eigen houtje toch naar het Juliana Kinderziekenhuis te gaan en zegt tegen haar vriend dat dit moet van de artsen. Een vriendin van de moeder ontvangt een filmpje en schrijft erbij dat het lijkt alsof het meisje onder de invloed is van morfine. Artsen in het ziekenhuis zien al snel dat het kindje inderdaad gedrogeerd is. Oxycodon is ernstig verslavend en twee keer zo zwaar als morfine.

Melding bij Veilig Thuis

Een baby kan hierdoor ernstige ademhalingsproblemen krijgen en zelfs komen te sterven. Daarom maakt het ziekenhuis het meisjes om de twee uur wakker. Maar omdat er geen complicaties ontstaan, mogen moeder en dochter de volgende dag naar huis. Wel maakt het Juliana Kinderziekenhuis een melding bij Veilig Thuis. De inmiddels ex-vriend en ex-schoonmoeder steunen deze melding. Veilig Thuis doet aangifte bij de politie, waarna Sara wordt aangehouden. Zij moet wel degene zijn geweest die haar kind probeerde doden, stellen het Openbaar Ministerie (OM) en politie. Immers, een uur voordat ze naar de huisartsenpost gaat is er ogenschijnlijk niets aan de hand met het meisje en stuurt ze haar eigen moeder zelfs nog een bericht dat ze plannen heeft om naar het strand te gaan.

 

Volgens de ex-vriend en -schoonmoeder is Sara al achttien keer met het meisje naar het ziekenhuis geweest en kwam ze ook regelmatig met haar oudere zoon bij dokters. Sara zocht op het internet bovendien naar ‘Hoe gedraagt een verslaafde baby zich’, maar dat komt volgens haar omdat het meisje het RS-virus had en dat artsen haar hadden gewaarschuwd voor de gevolgen van de zware medicijnen. 

Geen Münchhausen by proxy vastgesteld

Inmiddels ziet de jeugdzorg geen risico’s meer bij de vrouw en is ook haar voorarrest al opgeheven. Ook is hebben experts niet kunnen vaststellen dat ze kampt met Münchhausen by proxy. Over twee weken doet de rechter eindelijk een uitspraak over de zaak.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Waar worden de meeste kerstkindjes geboren?

    Vandaag om 14:58
    • Kraamzorg

    Voedselallergieën beter te diagnosticeren dankzij nieuwe inzichten

    Vandaag om 13:19