Week 25: groot onderhoud zorgstelsel, ontspoorde mantelzorg & meer geld VVT
Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer ontspoorde mantelzorg, groot onderhoud zorgstelsel, ‘meedogenloze’ gastouder en salarisstijging voor VVT-personeel in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.
Maandag: oproep om (vermoeden van) ontspoorde mantelzorg te melden
Mantelzorg kan ontsporen in een vorm van huiselijk geweld of ouderenmishandeling. Niet uit kwade opzet, maar omdat de mantelzorger handelt uit overbelasting, onwetendheid of onkunde. MantelzorgNL roept op om vermoedens van ontspoorde mantelzorg te melden bij Veilig Thuis.
Dinsdag: RVS pleit voor dringend groot onderhoud zorgstelsel
Met het huidige zorgstelsel krijgen burgers niet de zorg en ondersteuning die ze nodig hebben. Dit gebrek aan goede zorg zal in de toekomst voor steeds meer groepen aan de orde zijn en geldt nu al voor groepen die veel én verschillende typen zorg gebruiken, zoals thuiswonende ouderen, mensen met een ernstige psychische aandoening en jongeren met een meervoudige hulpvraag. Nadat al vaker is geconstateerd dat de zorg door toenemende tekorten onhoudbaar is, stelt de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) dat het huidige zorgstelsel zelf in belangrijke mate bijdraagt aan dit probleem.
Woensdag: OM haalt snoeihard uit naar gastouder die baby zou hebben gedood
Volgens de officier van justitie van het Openbaar Ministerie (OM) kon de gastouder uit Helmond die terechtstaat voor de dood van baby Anna een huilbaby niet aan. Ze zou meedogenloos en egoïstisch zijn en heeft daarom een strafeis van tien jaar cel tegen zich horen eisen.
Donderdag: voor VVT-personeel ligt toch flinke salarisstijging in het verschiet
Vakbonden en werkgeversorganisatie ActiZ zijn er na lang onderhandelen uit. Er liggen goede afspraken voor de cao voor de 450.000 werknemers in de verpleeghuis- en thuiszorg. De lonen gaan tussen 10 en 14 procent omhoog, de werkdruk wordt aangepakt en ook zijn er afspraken gemaakt die de instroom van jongeren moet stimuleren.
Vrijdag: 20 procent van de Nederlanders wantrouwde overheid om coronabeleid
Een op de vijf Nederlanders twijfelde over de intentie en informatie van de overheid bij de bestrijding van het coronavirus. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) deed onderzoek naar coronascepsis en concludeert dat tijdens de coronapandemie de informatie van de overheid over het virus werd gewantrouwd. De overheid moet deze Nederlanders met een afwijkende mening niet buitensluiten, maar juist nieuwsgierig naar hen zijn, adviseert het SCP.
Door: Nationale Zorggids