16 juni 2017 om 12:01
< 1 min lezen

Wachttijden abortusklinieken in grote steden lopen op

Vrouwen die een overtijdbehandeling nodig hebben moeten langer wachten óf ze worden doorverwezen naar een andere abortuskliniek. De wachttijden bij abortusklinieken worden namelijk steeds langer, zo blijkt uit een onderzoek van BNR Nieuwsradio. Vooral in de grote steden lopen de wachttijden almaar op. Het taboe op het plegen van een abortus lijkt te verdwijnen, de pil is voor vrouwen ouder dan 21 jaar soms te duur of mensen zijn gewoonweg moe van de pil en kiezen daarom voor onveiligere seks. Vermoedelijk hebben klinieken tegelijkertijd te maken met een seizoenspiek en eventuele personeelstekorten. Dat meldt BNR Nieuwsradio. 

Een abortus wordt steeds vaker onder narcose uitgevoerd, zegt Saskia Capello, bestuurder bij Rutgers Stimezo en de Abortus en Seksualiteitskliniek Mildredhuis. Dit kan een bijdrage leveren aan de keuze van vrouwen om een abortus te laten plegen.

Maar ook geld speelt vaak een rol. “Tot 21-jarige leeftijd wordt de pil vergoed in het basispakket en daarna moet je het zelf betalen. Voor sommige mensen is een pil toch te duur”, aldus Capello. Een abortus daarentegen, wordt vergoed vanuit het basispakket. Iets wat, arts-seksuoloog Nicolette Vermeulen vreemd vet. Zij pleit daarom ook voor meer aandacht omtrent de verschillende mogelijkheden voor anticonceptie.
Vermeulen en Capello vermoeden dat het toenemende aantal abortussen ook ligt aan ‘pilmoeheid’.  Zij hebben genoeg van alle hormonen in de anticonceptie van tegenwoordig en zoeken hun heil bij de natuurlijke methoden, wat de kans op een zwangerschap vaak niet vermindert.

De zes CASA klinieken hebben een wachttijd van ongeveer anderhalve week. En dan gaat het slechts om de eerste afspraak. Onwenselijk, want de kliniek moeten vrouwen volgens de wet nog een paar dagen bedenktijd geven na die eerste afspraak. CASA opent de deuren vanaf nu ook op zaterdag, om zo de extra behandelingen te kunnen verrichten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids 

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    ‘Veel zwangere vrouwen niet op de hoogte van risico’s en rechten op de werkvloer’

    Vandaag om 11:26
    • Kraamzorg

    Mag je als je borstvoeding geeft alcohol drinken?

    10 januari 2025 om 15:10