3 april 2017 om 12:24
< 1 min lezen

Viroloog aan ouders: ‘Blijf je kind inenten tegen mazelen’

In Europa, ook in Nederland, krijgen kinderen nog steeds de mazelen. Ouders lijken de gevolgen van de ziekte te onderschatten en besluiten daarom hun kind niet hiertegen in te enten. Waar Nederland nog net de vaccinatiegraad van 95 procent haalt, is dat in bijvoorbeeld Italië en Roemenië niet meer zo. Nederland telde tussen januari vorig jaar en februari 2017 zes gevallen van mazelen. Dat meldt NOS.

In 2013 en 2014 heerste er in Nederland een mazelenepidemie, vooral onder orthodox-protestantse schoolkinderen die geen vaccinaties krijgen. Destijds kwamen 180 kinderen in het ziekenhuis te liggen, waarvan eentje overleed. In Roemenië zijn de cijfers aanzienlijk hoger, daar kregen namelijk in een jaar tijd 3.400 mensen de mazelen, waarvan 17 kwamen te overlijden.

Viroloog Ab Osterhaus noemt deze cijfers zorgwekkend. In steeds meer grote Europese steden besluiten ouders hun kinderen niet te vaccineren, ook in Nederland is een discussie gaande over wel of niet vaccineren. “Ze vinden dat de ziektes toch heel weinig voorkomen en dat het misschien wel goed is dat hun kinderen ze krijgen”, zegt Osterhaus over ouders die hun kinderen niet inenten. 

Steeds meer Nederlandse ouders twijfelen over de veiligheid van vaccins, waardoor ze besluiten hun kind niet of niet meer in te enten tegen ziektes. Osterhaus wijst ouders erop dat de bijwerkingen van de vaccins niets voorstellen in vergelijking met de voordelen die ze behalen met het inenten. Om ouders hierover beter voor te lichten, stelde het RIVM 2 miljoen euro beschikbaar. De organisatie krijgt steeds meer vragen over het vaccinatieprogramma van de overheid.

In 2015 kregen bijna 770.000 kinderen van 0 tot 19 jaar samen 1.547.000 vaccinaties binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). De deelname aan het RVP is met 92 tot 99 procent volgens het RIVM nog steeds hoog. Voor het tweede jaar op rij is er wel een lichte daling te zien bij vaccinaties voor zuigelingen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids 

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Jeugdzorg

    Jeugdzorg piept en kraakt, maar er is ook goed nieuws

    20 december 2024 om 12:16
    • Jeugdzorg

    Karremans ziet ‘enorm gevaar voor kinderen’ in sociale media

    20 december 2024 om 08:34