Verschillen in babyhersenen jongens en meisjes vanaf dag één zichtbaar
Jongens en meisjes blijken al vanaf de geboorte verschillende hersenstructuren te hebben. Dit ontdekten onderzoekers van het Autism Research Centre in Cambridge. Jongens hebben gemiddeld een groter hersenvolume, maar meisjes hebben relatief meer grijze stof. Jongens hebben juist meer witte stof. Dit meldt Kek Mama.
Grijze stof functioneert als de superprocessor van de hersenen. Het regelt leren, spraak en cognitieve processen. Witte stof fungeert als een snel netwerk, dat informatie razendsnel door de hersenen verspreidt. Bij meisjes is meer grijze stof aanwezig in gebieden voor geheugen en emotionele regulatie. Bij jongens ligt de nadruk op witte stof, met invloed op prikkelverwerking en motorische controle.
Verschillen ontstaan in baarmoeder
Hoofdonderzoeker Yumnah Khan bevestigt dat deze verschillen al in de baarmoeder ontstaan. Onderzoeker Alex Tsompanidis zoekt naar oorzaken zoals hormonale invloeden en de rol van de placenta tijdens de zwangerschap. Met behulp van in-vitro-modellen proberen de wetenschappers de ontwikkeling van deze verschillen te begrijpen.
Autisme
Volgens directeur Simon Baron-Cohen van het Autism Research Centre kan dit onderzoek inzicht bieden in neurodiverse aandoeningen, zoals autisme. Autisme komt vaker voor bij jongens, en de gevonden hersenverschillen kunnen hierbij een rol spelen.