23 januari 2015 om 14:07
< 1 min lezen

Verband tussen darmbacteriën baby en stress tijdens zwangerschap

Dat stress tijdens de zwangerschap in relatie kan staan met fysieke en psychische problemen van een pasgeboren kind is al langer bekend. Aan de Radboud Universiteit in Nijmegen is onderzocht of stress tijdens de zwangerschap een rol speelt in de darmbacteriën die het kind meekrijgt van de moeder. Een eerste studie naar deze samenhang in mensen laat zien dat baby’s van gestreste moeders een minder gunstige samenstelling van darmbacteriën hebben, zo meldt de Radboud Universiteit.

Aan de studie werkten aanstaande moeders mee bij wie de mate van stress en angst werd gemeten door middel van vragenlijsten en de aanwezigheid van het ‘stresshormoon’ cortisol in hun speeksel. Van 56 baby’s tot vier maanden oud werd de ontlasting onderzocht. Hieruit komt naar voren dat er een verband is tussen de cortisolniveaus van moeders en de variatie in darmbacteriën van de baby’s. Moeders die meer stress hadden ervaren tijdens de zwangerschap hadden baby’s met een minder gunstige samenstelling van darmbacteriën. Deze baby’s hadden over het algemeen ook meer last van darmklachten en allergische reacties.

Hoogleraar ontwikkelingspsychologie Caroline de Weerth denkt dat de uitkomsten van het onderzoek wijzen op een mogelijk werkingsmechanisme voor gezondheidsproblemen bij kinderen van gestreste moeders. ‘Wellicht kunnen we deze kinderen helpen bij hun ontwikkeling door ze andere bacteriën te geven,’ aldus de Weerth. De onderzoekers benadrukken dat de duidelijke samenhang die ze hebben gevonden niet moet worden verward met een causaal verband.

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • GGZ

    De meest gelezen artikelen van 2024: dit hield jullie bezig in de zorg

    Vandaag om 11:41
    • GGZ

    Vigo Groep in 2024: dit gebeurde er allemaal

    Vandaag om 11:00