Vandaag om 11:26
2 minuten lezen

‘Veel zwangere vrouwen niet op de hoogte van risico’s en rechten op de werkvloer’

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Zwangere vrouwen in Nederland werken vaak door tot zes weken voor de bevalling. Klachten zoals misselijkheid, vermoeidheid en hoge bloeddruk beginnen echter veel eerder. Dit leidt regelmatig tot overbelasting en gezondheidsrisico’s voor moeder en kind. Bedrijfsarts Monique van Beukering pleit er daarom voor dat vrouwen hun werk tijdens de zwangerschap aanpassen. Dit meldt NRC.

Een zwangerschap vraagt veel van het lichaam. Het bloedvolume stijgt, waardoor hart en longen harder moeten werken. Dit verklaart waarom 95 procent van de vrouwen sneller moe is, legt Van Beukering uit. Toch voelt een groot deel van de vrouwen zich verplicht door te werken, uit angst om hun baan of carrièrekansen te verliezen.

Kans op vroeggeboorte

Bij zware werkomstandigheden, zoals lang staan of zwaar tillen, neemt de kans op vroeggeboorte toe. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van het kind. Charlotte Jacobs, die bij haar eerste zwangerschap kampte met een hoge bloeddruk en pas stopte na advies van haar verloskundige, vertelt: “Toen ik 29 weken zwanger was, moest ik stoppen. Dat heb ik toen gedaan. Gelukkig, want vier weken later beviel ik.” Bij haar tweede zwangerschap werkte ze vanaf 20 weken bewust minder om een vroeggeboorte te voorkomen.

Loyaal

Veel zwangere vrouwen zijn niet op de hoogte van hun veel rechten. Lisa Viktorsson van vakbond FNV benadrukt het belang van extra rustmomenten en regelmatige werktijden. “De meeste vrouwen zijn heel loyaal naar hun werkgever en collega’s. Ze willen vooral niet te moeilijk doen en zijn bang dat ze als zeur worden gezien”, voegt bedrijfsdoula Ina Heijnen daaraantoe. De angst die ze hebben om hun baan te verliezen of carrièrekansen te missen, is vaak niet ongegrond.

Langdurig ziek durven melden

Werkgevers kunnen een grote rol spelen in veilig werken tijdens de zwangerschap. Linda van Beek van VNO-NCW adviseert direct na de zwangerschapsmelding een plan op te stellen. Maatwerk is daarbij essentieel. Niets doen leidt vaak tot langdurig ziekteverzuim, wat uiteindelijk meer kost, legt ze uit.

Een open gesprek en goede voorlichting kunnen veel problemen voorkomen. Van Beukering hoopt dat zwangere vrouwen in de nabije toekomst niet bang meer zijn om zich langdurig ziek te melden tijdens de zwangerschap als dat nodig is.

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Mag je als je borstvoeding geeft alcohol drinken?

    10 januari 2025 om 15:10
    • Kraamzorg

    Minder jonge kinderen naar huisartsenpost voor koorts

    10 januari 2025 om 08:37