30 september 2013 om 11:17
< 1 min lezen

Tekort aan foliumzuur kan effect hebben op kleinkinderen

Wanneer een aanstaande moeder tijdens de zwangerschap een tekort heeft aan foliumzuur kan dit niet alleen van invloed zijn op haar kind maar ook op de kleinkinderen. Een tekort aan foliumzuur kan leiden tot epigenetische veranderingen die erfelijk zijn. Dat meldt Nu.nl

Bij epigenetica gaat het erom dat een verandering in de genen niet wordt veroorzaakt door gemuteerd DNA maar door invloed van omgevingsfactoren zoals voeding, prenatale stress of chemische stoffen. Het DNA blijft intact maar de werking van bepaalde genen kan in- of uitgeschakeld worden door die omgevingsinvloeden.

Als een moeder een foliumzuurtekort heeft, kunnen afwijkingen ontstaan waardoor lichaamscellen niet goed functioneren. Hierdoor kunnen problemen bij het kindje ontstaan zoals een groeiachterstand, ontwikkelingsvertraging, hartafwijking of een open ruggetje. Onderzoekers van de universiteiten van Cambridge en Calgary hebben nu aangetoond dat deze afwijkingen geërfd kunnen worden door volgende generaties.

De wetenschappers voerden onderzoek uit op muizen. De onderzoekers ontdekten dat het risico op afwijkingen bij een tekort aan foliumzuur zelfs voor de vierde en vijfde generatie aanwezig bleek. De onderzoeken lieten niet alleen zien dat de gevolgen van een foliumzuurtekort erfelijk zijn. De resultaten duiden er ook op dat ziektes in het algemeen van generatie op generatie kunnen worden doorgegeven via epigenetische veranderingen.

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Mag je als je borstvoeding geeft alcohol drinken?

    10 januari 2025 om 15:10
    • Kraamzorg

    Minder jonge kinderen naar huisartsenpost voor koorts

    10 januari 2025 om 08:37