Techniek ontwikkeld voor alles-in-ééntest voor genetische afwijkingen bij embryo’s
Het Maastricht UMC+ heeft een techniek ontwikkeld die het mogelijk maakt om embryo’s met een alles-in-ééntest te onderzoeken op alle bekende genetische afwijkingen. Dit maakt het proces voor embryoselectie niet alleen sneller, maar ook nauwkeuriger. Huidige technieken analyseren slechts een deel van het DNA. Met de nieuwe test kan sneller en beter worden vastgesteld welke embryo’s gebruikt kunnen worden voor een succesvolle zwangerschap, met een grotere kans op een gezond kind voor wensouders die een verhoogd risico op een erfelijke aandoening hebben. Dit meldt Maastricht UMC+.
Wensouders met een verhoogd risico op een kind met ernstige genetische afwijkingen of herhaalde miskramen door chromosoomafwijkingen, hebben de keuze om een pre-implantatie genetische test te laten doen. In algemene termen heet dit ook embryoselectie; een ivf-behandeling die embryo’s onderzoekt op bekende genetische afwijkingen. Alleen gezonde embryo’s kunnen zo in de baarmoeder worden geplaatst. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ hebben een techniek ontwikkeld die alle genen en chromosomen in één test analyseert, waardoor alle erfelijke aandoeningen beter en sneller gevonden kunnen worden.
Speciale genetische afwijkingen op te sporen
“Met de beschikbare tests konden we alleen specifieke delen van de genetische informatie van een embryo onderzoeken. Deze nieuwe techniek brengt alle genetische informatie van een embryo in kaart, waardoor we niet voor elke afzonderlijke aandoening een PGT-test hoeven te ontwikkelen. Bovendien kan deze techniek ook speciale genetische afwijkingen opsporen, namelijk die in het DNA dat zich buiten de celkern bevindt (mitochondriaal DNA), zoals bij het MELAS-syndroom”, zegt hoofdonderzoeker Masoud Zamani Esteki. En dankzij de betere nauwkeurigheid, hoeven ouders niet onnodig lang wachten omdat de uitslag van de oude test te onduidelijk was. Genetische afwijkingen zijn nu met 99 procent zekerheid vast stellen. Meer embryo’s komen hierdoor in aanmerking voor plaatsing in de baarmoeder.
Door: Nationale Zorggids