Preventieprogramma gemaakt voor vrouwen die topiramaat gebruiken
6 november 2023 om 09:47
< 1 min lezen

Preventieprogramma gemaakt voor vrouwen die topiramaat gebruiken

Om te voorkomen dat ongeboren kinderen worden blootgesteld aan het epilepsie- en migrainemedicijn topiramaat, is er een zwangerschapspreventieprogramma opgesteld. Het medicijn kan bij gebruik tijdens de zwangerschap namelijk ernstige aangeboren afwijkingen veroorzaken, maar ook leiden tot groeibeperkingen bij de foetus of neurologische ontwikkelingsstoornissen. Dit meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG)

Het was al bekend dat topiramaat ernstige aangeboren afwijkingen en groeibeperkingen kan veroorzaken bij ongeboren kinderen. Nieuw onderzoek toont ook aan dat het epilepsiemedicijn ook kan leiden tot autisme, ADHD of een verstandelijke beperking. Vrouwen met migraines mochten topiramaat al niet meer slikken bij een zwangerschap(swens). Nu geldt deze richtlijn ook voor vrouwen met epilepsie, tenzij er geen alternatief voorhanden is.

Zwangerschapspreventieprogramma topiramaat

In het zwangerschapspreventieprogramma voor voorschrijvers staat dat zij alternatieve behandelopties moeten overwegen bij vrouwelijke patiënten in de vruchtbare leeftijd. Vindt behandeling met topiramaat toch plaats, dan mag dat alleen onder begeleiding van een arts met ervaring in de behandeling van epilepsie of migraine. Artsen moeten ieder jaar samen met hun patiënt de noodzaak voor het gebruik van topiramaat vaststellen en vrouwen moeten altijd geïnformeerd worden over de mogelijke risico’s tijdens de zwangerschap. Patiënten moeten een effectief anticonceptiemiddel gebruiken tijdens het slikken van topiramaat en de behandeling dient te stoppen als een vrouw het medicijn slikt tegen migraine.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Sociale netwerken spelen cruciale rol bij werk voor mensen met beperking

    10 januari 2025 om 12:54
    • Gehandicaptenzorg

    Veel diplomafraude in de gehandicaptenzorg

    9 januari 2025 om 10:57