Poepmilkshake na keizersnede voor gezonde darmflora bij baby’s
28 oktober 2024 om 11:59
< 1 min lezen

Poepmilkshake na keizersnede voor gezonde darmflora bij baby’s

Onderzoekers hebben een opvallende methode ontwikkeld om baby’s die via een keizersnede worden geboren, een gezonde darmflora te geven: een poepmilkshake. De studie, uitgevoerd aan het Universitair Ziekenhuis van Helsinki, gaf aan vijftien baby’s 3,5 milligram ontlasting van hun moeder vermengd in hun eerste flesvoeding. Al snel was het verschil duidelijk: de darmflora van de baby’s die deze speciale voeding kregen, ontwikkelde zich diverser dan bij de controlegroep, die gewone melk kreeg. Dit meldt de Volkskrant.

Baby’s die via een natuurlijke bevalling worden geboren, nemen tijdens de geboorte automatisch bacteriën van hun moeder op, wat hun darmgezondheid bevordert. Baby’s die via een keizersnede geboren worden, missen deze bacteriën vaak. Hierdoor hebben zij een mogelijk verhoogd risico op allergieën en astma. Volgens microbioloog Willem de Vos, die meewerkte aan het experiment, ontbreken er bij deze kinderen vaak twee essentiële darmbacteriën.

Belang van darmbacteriën

Het experiment is bedoeld om aan te tonen dat deze bacteriën vanuit de moederpoep positief kunnen bijdragen aan de darmgezondheid van keizersnedebaby’s. De Vos benadrukt echter dat dit experiment voorlopig onder strikte controle blijft en raadt mensen sterk af om thuis vergelijkbare experimenten uit te voeren, aangezien het risico bestaat dat ziekmakende bacteriën onbedoeld worden doorgegeven.

Vervolgonderzoek

Het team hoopt binnenkort verdere resultaten te publiceren, waaruit blijkt of de darmflora ook daadwerkelijk leidt tot een sterker immuunsysteem. Andere landen experimenteren ondertussen met vergelijkbare methoden, zoals in Zweden, waar artsen direct na de keizersnede vaginale en rectale bacteriën van de moeder met een wattenstaafje op de mond van de baby aanbrengen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Waar worden de meeste kerstkindjes geboren?

    27 december 2024 om 14:58
    • Kraamzorg

    Voedselallergieën beter te diagnosticeren dankzij nieuwe inzichten

    27 december 2024 om 13:19