Pasgeborenen toch niet per 2025 geïnjecteerd met vitamine K
Vanaf 1 januari 2025 zouden alle pasgeboren baby’s een injectie met vitamine K krijgen in plaats van druppels. Maar van deze plannen ziet demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen nu toch af. Er is onvoldoende steun voor nu de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) deze heeft teruggetrokken. Dit meldt RTL Nieuws.
De injectie zou het beleid rondom vitamine K-toediening van pasgeborenen moeten verbeteren, maar als het aan de KNOV ligt gaat de focus uit naar verbetering van de orale toediening. Baby’s hebben dit nodig omdat ze in hun eerste drie maanden zelf niet goed vitamine K kunnen aanmaken. De druppels gaan tekorten tegen, omdat deze kunnen leiden tot (hersen)bloedingen. Jaarlijks krijgen ongeveer twee baby’s met galgangatresie in Nederland een hersenbloeding door een tekort aan vitamine K.
Do not harm-principe
Druppels blijken alleen niet voor iedereen effectief genoeg, blijkt uit onderzoek van de Gezondheidsraad in 2017. Sommige kinderen nemen de druppels niet goed op. In 2021 werd besloten om daarom per 2025 over te gaan op een injectie, maar de KNOV trekt zich nu toch terug. De prik zou namelijk in strijd zijn met het ‘do not harm-principe’. Kinderen krijgen in hun jonge leven al vaak genoeg een prik. Ook zijn de verloskundigen van mening dat de tijd en het geld dat in het injectieplan zou gaan, beter elders besteed kan worden.
Lees ook: Welke vitaminen hebben kinderen tot 4 jaar extra nodig?
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky