Ouders laten kind niet vaccineren uit angst voor bijwerkingen op lange termijn
Ruim de helft van de ouders die hun kind slechts deels of niet laat vaccineren, doet dat uit angst voor langdurige bijwerkingen. Bijna 40 procent van de ouders denkt dat het immuunsysteem van het kind weerbaar genoeg is om ziektes als mazelen en kinkhoest zelf op te ruimen. 29 procent van de ouders twijfelt over de effectiviteit van de vaccins. Ook blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws dat steeds minder ouders nog vertrouwen hebben in het RIVM en de GGD. Desondanks vertrouwt 53 procent van alle ouders met kinderen onder de 18 jaar instituten nog wel helemaal. Dit meldt RTL Nieuws.
Het is heel belangrijk om het vertrouwen van ouders in instituten terug te winnen, zegt kinderarts Patricia Bruijning van het UMC Utrecht. Anders zal het aantal vaccinaties alleen maar afnemen en worden de risico’s op ernstige uitbraken alleen maar groter.
Terechte vragen
Wel vindt de kinderarts dat ouders vaak terechte vragen stellen. “Wij moeten daarover met ze in gesprek blijven. Wij moeten duidelijk maken dat het vaccineren van kinderen en zwangere vrouwen niet alleen veilig is, maar ook heel belangrijk voor de gezondheid van ons allemaal.” Vaccinaties hebben inderdaad bijwerkingen, maar die zijn bij lange na niet zo ernstig of gevaarlijks als de ziektes waartegen deze prikken ze beschermen. Een van de vragen die Bruijning vaak krijgt is of kinderen wel zoveel vaccinaties aankunnen in hun korte leventje. Ze legt ouders altijd uit dat jonge kinderen deze prikkels aan het immuunsysteem prima aankunnen en verwerken.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky