Ongeluk zit in een klein hoekje, vooral bij eerste kind
ROTTERDAM – In Nederland worden jaarlijks 3.700 kinderen van 0 tot 4 jaar behandeld op de eerste hulp als gevolg van een val van de trap in huis. Ongeveer 1.400 jonge kinderen worden behandeld voor een vergiftiging. De meeste ongevallen gebeuren bij één- en tweejarigen. Onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam heeft aangetoond dat vooral ouders met een eerste kind onvoldoende veiligheidsmaatregelen nemen.
De wetenschappers denken dat ouders zich onvoldoende realiseren wat de risico’s kunnen zijn en pleiten er daarom voor dat ouders zich beter voor moeten bereiden op mogelijke gevaren in huis.
Zo blijken drie op de vier ouders met een eerste kind geen traphekje te hebben geïnstalleerd, terwijl het kind al wel kan kruipen. Ook bergt ongeveer 75 procent van de ouders schoonmaakmiddelen niet veilig op en dit geldt voor ruim 40 procent van deze ouders als het gaat om medicijnen.
“Vaak staan schoonmaakmiddelen laag in een keukenkastje zonder veiligheidshaakje. Dat is een plaats waar kruipende kinderen al snel bij kunnen”, zegt Hein Raat, hoogleraar jeugdgezondheidszorg van het Rotterdamse ziekenhuis. “Ons advies aan ouders is om niet te wachten met voorzorgsmaatregelen totdat het kind gaat kruipen, want dan loopt het al onnodig gevaar.”
Het onderzoek werd gepubliceerd in het online wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.
© Nationale Zorggids / Martijn Keitz