Ongeboren baby’s blootgesteld aan hormoonverstorende stoffen
Ongeboren baby’s worden blootgesteld aan chemische stoffen die het hormoonsysteem verstoren, waardoor hun stofwisseling negatief wordt beïnvloed. Dat blijkt uit een Europees onderzoek dat werd gecoördineerd door de Vrije Universiteit Amsterdam. Dat meldt de VU.
De chemische stoffen waaraan baby’s al voor hun geboorte blootgesteld worden, zitten onder meer in plastic, verpakkingsmateriaal, verzorgingsproducten en in schoonmaakmiddelen. Deze stoffen zijn in lage concentraties aanwezig in voedsel en kunnen bij zwangere vrouwen terechtkomen in de ongeboren baby. Daar kunnen ze een verstorend effect hebben op de stofwisseling, wat ertoe kan leiden dat de hormoonbalans en de groei van vetcellen wordt verstoord. De stoffen worden in verband gebracht met overgewicht omdat ze de hormoonbalans en de energiestofwisseling kunnen verstoren.
VU-hoogleraar toxicologie Juliette Legler, verbonden aan het Instituut voor Milieuvraagstukken van de VU, vertelt vanavond over het onderwerp in de uitzending van het tv-programma Zembla.
Uit het door de VU gecoördineerde OBELIX-onderzoek blijkt dat al bij lage hoeveelheden, die volgens de wettelijke norm als veilig worden beschouwd, hormoonverstorende effecten optreden die invloed hebben op het lichaamsgewicht. Legler: ‘Mensen zijn zich niet bewust van het feit dat ze via hun voeding worden blootgesteld aan dit soort stoffen tijdens de zwangerschap, en dat deze blootstelling niet geheel zonder risico is, zeker voor jonge kinderen.’ Eerder was al bekend dat deze hormoonverstorende chemische stoffen een rol kunnen spelen in gezondheidsproblemen als kanker, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en vruchtbaarheidsproblemen. Dankzij het onderzoek zijn effecten op de stofwisseling aan deze lijst toegevoegd. Een groep van 89 wetenschappers, waaronder Legler, vraagt de Europese Commissie om strengere regels en betere testmethodes voor het gebruik van deze groep chemische stoffen.
© Nationale Zorggids