Onderzoek naar gedragsgerichte interventie voor vaders
Hoogleraar gezinspedagogiek Marian Bakermans-Kranenburg van de Universiteit Leiden gaat onderzoeken of het mogelijk is om vaders sensitiever te maken voor hun baby. Dit zou kunnen door gedragsgerichte interventies of door het toedienen van hormonen, meldt de Universiteit Leiden.
De onderzoekster vraagt zich af hoe het kan dat vaders minder goed lijken aan te voelen waar hun kind aan toe is dan moeders dat doen. Ze onderzoekt of het komt doordat er bij vaders geen of minder hormonale veranderingen plaatsvinden dan bij moeders.
“Enerzijds bekijken we de invloed van gedragsgerichte interventie op gedrag van vaders en op neurale en hormonale reacties bij het zien of horen van hun kind”, zegt Bakermans-Kranenburg over het onderzoek. “Anderzijds onderzoeken we het effect van rechtstreekse beïnvloeding van de hormoonhuishouding op gedrag en op neurale reacties. Daarbij is er voor het eerst ook expliciet aandacht voor beschermingsgedrag, een aspect van het ouderschap dat bij dieren veel aandacht heeft gekregen, maar nog nauwelijks is onderzocht bij mensen.”
Volgens Bakermans-Kranenburg is het onderzoek van maatschappelijk belang, omdat het verschillende methoden vergelijkt om de betrokkenheid van vaders bij de opvoeding van hun kinderen te vergroten.
© Nationale Zorggids