NIPT kan herpesvirus CMV opsporen bij zwangere vrouwen
Het cytomegalovirus tijdens de zwangerschap kan slechthorendheid, doofheid, ontwikkelingsachterstanden, spasticiteit of vroegtijdig overlijden bij of van de foetus veroorzaken. Het zogenoemde CMV-virus (een variant van het herpesvirus) is dus een serieus risico voor het ongeboren kind. Omdat er voorheen geen behandeling mogelijk was, werd hier ook niet op gescreend. Maar nu blijkt dat er bepaalde antivirale middelen op de markt zijn die overdracht van moeder op kind kunnen voorkomen, onderzocht Brigitte Faas van het Radboudumc hoe het virus is op te sporen. De bestaande NIPT-test blijkt de oplossing te zijn. Dit meldt het Radboudumc.
Bijna iedereen raakt in zijn leven wel besmet met het cytomegalovirus. Bij gezonde mensen verloopt dit eigenlijk altijd probleemloos. Voor wie het virus wel erg gevaarlijk is, zijn foetussen die er in het eerst trimester van de zwangerschap besmet mee raken. In het eerste trimester zijn zij nog volop in ontwikkeling en het herpesvirus kan dit ernstig verstoren. De meest voorkomende levenslange aandoeningen hierdoor zijn slechthorendheid en doofheid, maar het CMV-virus kan ook leiden tot andere ernstige aandoeningen leiden en zelfs tot sterfte voor de geboorte. Ongeveer 35 procent van de foetussen met een moeder met een actieve infectie, worden ermee besmet.
CMV opsporen en behandelen
Ongeveer duizend kinderen per jaar komen na een besmetting ter wereld, waarvan 180 met blijvende gevolgen. Dit is ongeveer gelijk aan het aantal kinderen dat met downsyndroom ter wereld komt. Op het downsyndroom kan getest worden met NIPT, maar vooralsnog werd die test niet gebruikt voor CMV. Er werd helemaal niet op getest omdat er geen behandelmogelijkheden waren, maar nu die er wel zijn blijkt NIPT ook geschikt om het cytomegalovirus op te sporen en dus te behandelen.
NIPT aanbieden voor screening op CMV
Het Radboudumc wil nu in nauw overleg met het RIVM en andere betrokkenen een grootschalig onderzoek opzetten waarin wordt onderzocht wat het effect is van antivirale middelen. “Nu maakt ruim 60 procent van de zwangeren gebruik van de NIPT, wat betekent dat een kleine 40 procent dat niet doet. Een punt van aandacht in zo’n studie zal dan ook zijn op welke manier die 40 procent toch screening op CMV aangeboden kan krijgen. Maar op basis van de behandelmogelijkheden en het nu gepubliceerde onderzoek vinden wij dat screening op CMV op de agenda moet komen te staan”, aldus Faas.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky