14 november 2013 om 13:31
< 1 min lezen

‘NIPT als alternatief voor vruchtwaterpunctie komt er aan’

Dankzij een bloedtest kan een vruchtwaterpunctie binnenkort achterwege blijven bij zwangere vrouwen die laten testen of hun kind het syndroom van Down heeft. Gynaecologen verwachten dat deze niet invasieve test (NIPT) per 2014 in ons land wordt ingevoerd. Dat meldt de Telegraaf.

Het onderwerp werd vandaag aan de orde gesteld tijdens een nationaal congres voor gynaecologen. De gynaecologen denken overigens niet dat hierdoor de vruchtwaterpunctie wordt afgeschaft. Op dit moment wordt zestien op de tienduizend baby’s met Down geboren. Twintig jaar geleden waren dat er nog tien op de tienduizend. De toename van het aantal kinderen met Down in ons land heeft vooral te maken met het gegeven dat vrouwen op steeds hogere leeftijd kinderen krijgen.

Down-specialist Michel Weijerman, die zitting heeft in het Centraal Orgaan Prenatale Diagnostiek, heeft bevestigt dat de bloedtest er gaat komen. ‘Let wel: alleen voor moeders boven de 36 jaar zal deze worden aangeboden. Zoals nu voor deze groep de vruchtwaterpunctie wordt aangeboden. De goedkeuring moet nog langs een aantal instanties, zoals de Gezondheidsraad. Dus per januari verwacht ik de bloedtest nog niet, maar wel ergens volgend jaar.’

De prenatale tests worden over het algemeen vooral uitgevoerd bij vrouwen met een verhoogd risico op een baby met een afwijking en niet bij ‘jongere’ moeders. Als het aan Weijerman ligt, wordt de test voor iedereen beschikbaar. ‘De bloedtest is veel duidelijker in de uitslag dan de kansbepaling bij de vruchtwaterpunctie. Maar hij is nog niet getest op de jongere groep moeders en de meningen in het Centraal Orgaan zijn erover verdeeld.’

Driekwart van de Nederlandse zwangere vrouwen kiest ervoor om geen gebruik te maken van de aangeboden combinatietest (vruchtwaterpunctie) in de elfde week van de zwangerschap. De verwachting is dat de NIPT bloedtest het lage testpercentage in ons land omhoog zal drijven.

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Mag je als je borstvoeding geeft alcohol drinken?

    10 januari 2025 om 15:10
    • Kraamzorg

    Minder jonge kinderen naar huisartsenpost voor koorts

    10 januari 2025 om 08:37