Rechter maant moeder doodgebeten baby tot aanwezigheid bij zaak

De 34-jarige moeder van doodgebeten baby Leon uit Emmeloord moet bij de volgende zitting van haar zaak in de rechtbank aanwezig zijn. Hiertoe verzocht het Openbaar Ministerie (OM) de rechter, die daarin meegaat. Maria D. moet nog vragen beantwoorden over haar afwijkende verklaringen. Dit meldt RTL Nieuws.

Volgens het OM handelde de vrouw nalatig door haar bijna twee maanden oude baby alleen achter te laten in een babynestje, terwijl de hond daar ook was. De hond begon een aanval op het kindje, waar hij ernstige hoofdwonden aan overhield en stierf even later in het ziekenhuis. Eerder gedroeg het dier zich al agressief naar anderen. Buiten moest het een muilkorf op. Het OM vervolgt haar voor dood door schuld.

Afwijkende verklaringen

Deze week was D. niet in de rechtbank aanwezig omdat het psychisch te zwaar voor haar zou zijn. Het bijtincident wil en kan ze niet opnieuw bespreken. Daar heeft het OM begrip voor, maar de officier van justitie wil haar graag nog vragen stellen – onder meer over haar afwijkende verklaringen. Zo wil de OvJ onder meer weten wat er eerder gebeurde toen zij tussen haar hond en een andere hond wilde komen, waarna zij zelf gebeten werd. In een nieuwe verklaring stelde ze niet te weten welke hond haar zou hebben gebeten.

Direct na het incident met de baby werd de hond – een kruising tussen een Amerikaanse staffordshire terriër en een pitbull - in beslag genomen en na een periode van analyses door deskundigen, is het dier in september 2023 ingeslapen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky