Minder depressies en angsten onder kinderen die naar de opvang gaan

Kinderen die in hun jonge jaren naar de kinderopvang gaan, hebben als ze opgroeien minder last van depressieve gevoelens, angstklachten en fobieën. Ook vertonen ze minder vaak onaangepast of confronterend gedrag dan kinderen die niet naar de opvang gaan. Dit blijkt uit een langjarig onderzoek onder 80.000 kinderen in vijf Europese landen, waaronder Nederland, meldt NOS. 

Kinderen die voor hun vierde naar de kinderopvang gaan, hebben daar nog jaren erna profijt van. De data uit het onderzoek vertellen niets over de oorzaak van het positieve effect van kinderopvang op jonge kinderen, maar het vermoeden is dat ze daar leren om beter met hun emoties om te gaan, samen te werken en conflicten op te lossen. Voor een groep kinderen zijn er ook betere faciliteiten voor hun algehele ontwikkeling, die zij thuis wellicht missen. Hierbij maakt de sociaaleconomische achtergrond overigens niets uit.

Doorbraak

Bijzonder hoogleraar kinderopvang Ruben Fukkink was niet betrokken bij de studie, maar noemt deze wel een doorbraak. Vooral omdat Amerikanen in eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat de kinderopvang geen positieve effecten heef top het gedrag en welzijn van kinderen, ondanks dat de geluiden in Europa al jaren anders zijn. “Maar nu is er één Europees geluid”, aldus Fukkink.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky