Geen straf voor moeder die zich in Duitsland aan jeugdzorg onttrok

De rechtbank in Den Haag legt een 34-jarige moeder uit Haastrecht die met haar twee kinderen naar Duitsland vluchtte geen straf op. Ze vertrok zonder dit door te geven aan de jeugdzorg, waar haar gezin onder toezicht stond. Haar partner zou hun kindje, destijds een baby, in 2022 hebben mishandeld. Hij belandde met gebroken ribben en een dijbeenbreuk in het ziekenhuis. Dit meldt Omroep West.

Volgens de moeder was er sprake van een ongeluk, maar het ziekenhuis schakelde Veilig Thuis in toen er vermoedens werden uitgesproken van kindermishandeling. Twee weken geleden diende de zaak in de rechtbank, maar de vader moet nogmaals verschijnen omdat een deskundige wordt ingeschakeld. Het Openbaar Ministerie (OM) houdt de moeder hier niet meer verantwoordelijk voor, maar beschuldigt haar wel van het weghouden van haar kinderen bij de jeugdzorg. In mei 2022, twee maanden na de mishandeling van haar baby, emigreerde ze naar Duitsland om ze boerin wilde worden en geen vertrouwen had in de jeugdzorg.

Wel schuldig, maar geen extra straf

De politie hield haar in Duitsland aan, waar ze enkele weken in de gevangenis moest spenderen. Haar kinderen werden uit huis geplaatst, waarna ze hen niet meer dan drie uur per week mocht zien. Het OM eiste een celstraf van twee weken, maar de rechtbank vindt dat ze haar tijd al heeft uitgezeten in Duitsland. Ze is dan wel schuldig voor onttrekking aan het gezag, maar wordt hiervoor niet gestraft.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky