Miljoenen Nederlanders kunnen afspraak maken voor coronavaccinatie 2024

Enkele miljoenen Nederlanders kunnen vanaf dinsdag online een afspraak maken voor een nieuwe inenting tegen het coronavirus. Mensen van 60 jaar en ouder, een van de doelgroepen, ontvangen een uitnodiging op de deurmat. De prikronde moet de afweer van mensen tegen covid-19 in de herfst en winter verhogen.

De vaccinatie begint op 16 september en duurt tot en met 6 december. De prik is beschikbaar voor alle Nederlanders vanaf 60 jaar. Ook volwassenen en kinderen die om medische redenen een verhoogd risico lopen ernstig ziek te worden als ze het coronavirus oplopen, mogen zich laten vaccineren. Mensen die in de zorg werken, kunnen de prik ook krijgen. Voor mensen met een kwetsbaar gezinslid kan de inenting ook geregeld worden.

Omikronvariant JN.1

Het vaccin dat mensen kunnen krijgen is gemaakt door Pfizer/BioNTech en specifiek aangepast op de omikronvariant JN.1. Een subversie daarvan, KP.3, komt momenteel het meest voor in Nederland.

De meeste mensen moeten naar een vaccinatielocatie gaan voor de prik. Bewoners van zorginstellingen kunnen hun vaccinatie in de instelling zelf krijgen. Mensen die om gezondheidsredenen niet zelf in staat zijn om naar een vaccinatielocatie te gaan, kunnen de GGD verzoeken de prik bij hen thuis te geven.

2,7 coronavaccinaties in 2023

In de najaarsronde vorig jaar kregen ruim 2,7 miljoen mensen een coronaprik. Van de 60-plussers liet ongeveer 50 procent een inenting zetten.

Door: ANP