OM in hoger beroep tegen celstraf 21-jarige vader die baby doodschudde

 Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank om Finn H. zeven jaar cel op te leggen voor het doden van zijn zeven weken oude zoontje Livio. Als het aan het OM ligt, gaat de 21-jarige man negen jaar de cel in en krijgt hij een VGM-maatregel (gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel) opgelegd na het uitzitten van zijn straf. Dit melden het OM en de Telegraaf.

Volgens justitie is er door de rechtbank niet genoeg rekening gehouden met het feit dat H. nooit heeft verteld wat er met zijn zoontje is gebeurd en dat hij niet zelf 112 belde toen hij zag hoe zwak zijn zoontje was. Zijn partner en betrokken hulpverleners verkeren nog altijd in het ongewisse.

'Straf doet geen recht aan aard en ernst van misdrijf'

De verschillende verklaringen van H. komen niet overeen en hij stelt nog altijd niet agressief te zijn geweest richting zijn zeven weken oude zoontje. “Een gevangenisstraf van zeven jaar doet volgens het OM geen recht aan de aard en ernst van het strafbare feit.” Ook wil justitie niet negeren dat de man geen GVM-maatregel opgelegd heeft gekregen. Er is namelijk het risico op herhaling, ook omdat H. nooit heeft verteld hoe hij tot zijn daden is gekomen.

Geprobeerd wakker te schudden

De verdachte uit Breda verklaarde dat hij op 29 maart 2023 in paniek raakte, omdat de baby zijn ogen niet opende, kreunde en geen fles wilde. "Ik heb hem geprobeerd wakker te schudden." Toen de moeder schrok van hoe koud hij was en bleek hij zag, belde ze de huisartsenpost. Twee dagen later overleed het jongetje in het ziekenhuis. Dat terwijl er op 28 maart nog niets aan de hand leek te zijn.

Hij bleek onder meer vier gebroken ribben en hersenletsel te hebben. Dat laatste moet volgens de arts zijn ontstaan in de nacht van 29 maart. H. legde zijn zoontje toen in bed en haalde hem er als eerste weer uit. De kans dat de verwondingen zijn toegebracht is volgens deskundigen veel groter dan dat het om ongelukken gaat.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky