Eerste Kangaroo Care Award uitgereikt aan verpleegkundig specialist

Verpleegkundig specialist Petra Sipkema van het Rijnstate ziekenhuis heeft de allereerste Kangaroo Care Award ontvangen van Strong Babies. Sipkema verdient het volgens de organisatie om erkend te worden voor haar buitengewone inzet voor kangoeroezorg in ons land. Dit meldt Strong Babies.

“Petra Sipkema vervult een voorbeeldfunctie in haar vermogen om medische handelingen te integreren binnen de context van kangoeroezorg”, zegt directeur Sanne Lacor van Strong Babies. Baby’s kunnen zo bijvoorbeeld een finfuus krijgen, terwijl ze bij hun ouders in een buidelstoel liggen. “Dat is voor zowel de baby zelf als voor de ouder een enorme vooruitgang.” Lacor vindt dat Sipkema’s integratie van medische handelingen binnen de kangoeroezorg gevolgd zou moeten worden door andere afdelingen neonatologie.

Buidelstoelen

Kangoeroezorg is nog altijd geen standaard zorg in de meeste ziekenhuizen, terwijl het wel bewezen effectief is voor baby en ouder. Strong Babies wil het zorglandschap veranderen en verstrekt daarom via donaties buidelstoelen aan afdelingen neonatologie en maakt scholing en voorlichting hierover mogelijk. De Kangaroo Care Award moet anderen inspireren om ook met deze vorm van zorg voor de allerkleinsten aan de slag te gaan.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky