Zeven jaar cel voor jonge vader die baby doodschudde

Finn H., de 22-jarige vader van overleden baby Livio, moet zeven jaar de gevangenis in. De rechtbank acht het bewezen dat hij zijn zoontje zo hard door elkaar heeft geschud, dat hij aan de gevolgen ervan kwam te overlijden. Het vonnis valt twee jaar lager uit dan de strafeis van het Openbaar Ministerie (OM). Dit meldt de Telegraaf.

Op 29 maart 2023 trof de moeder haar kindje koud en bleek aan. Hij had moeite met ademen en weigerde de fles. Ze belde de huisartsenpost die haar doorverwees naar het kinderziekenhuis. Daar bleek hij vier gebroken ribben en hersenletsel te hebben. Na een opname van twee dagen kwam hij te overlijden aan de gevolgen van zijn letsel.

Toegegeven in opgenomen gesprekken

Omdat baby Livio op 28 maart 2023 nog nergens last van had, moet de schade zijn ontstaan in de nacht  die daarop volgde. Finn H. legde zijn baby die nacht op bed en haalde hem er ’s ochtends vroeg ook weer uit. Daarom moeten de botbreuken en het letsel in de hersenen wel zijn ontstaan door zijn toedoen. Deskundigen achten de kans dat de schade door een ongeluk is ontstaan bovendien erg klein. H. heeft ook met mensen in zijn omgeving gesproken over de situatie en die gesprekken zijn opgenomen. In die gesprekken is te horen dat hij zegt dat hij zijn kind heeft vermoord en dat hij nog met antwoorden zou komen. Maar een antwoord kwam nooit, ook niet in de rechtbank. Dit rekent de rechter hem zwaar aan.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky