Normal_physiotherapist-conducting-an-assessment-of-diaphr-2023-11-27-05-17-43-utc

Kraamzorg is een vorm van zorg die ondersteuning biedt aan een moeder met een pasgeboren baby. De zorg vindt plaats in de eerste paar dagen na de bevalling. Deze periode is namelijk cruciaal voor de baby en de moeder. De kraamzorg wordt uitgevoerd door een hiervoor opgeleide kraamverzorgende.De kraamverzorgende zorgt ervoor dat de moeder en het pasgeboren kind kunnen herstellen, aan elkaar kunnen hechten en zij controleert hun gezondheid. Toch zijn er veel vragen over Kraamzorg. In dit artikel geven we antwoord op de meest gestelde vragen omtrent kraamzorg. 

Hoe hoog bed kraamzorg?

Tijdens de kraamzorg is het belangrijk dat het bed zich op de juiste hoogte bevindt. Dit is belangrijk voor zowel de verzorgende, als voor de moeder. De verzorgende voert veel werkzaamheden rond het bed uit, deze moet hiervoor om ergonomische redenen ook op de juiste hoogte zijn afgesteld. Voor de moeder is het voornamelijk belangrijk dat het comfortabel en veilig is. De minimale hoogte voor het bed is 80 centimeter. Deze afstand moet worden gemeten vanaf de vloer tot aan de bovenkant van het matras. Er is in principe geen maximale hoogte, zolang het bed maar goed te bereiken is voor de verzorgende. 

Hoe lang kraamzorg?

Kraamzorg wordt voornamelijk verleend in de eerste periode na de bevalling. Vaak gaat het om acht tot tien dagen. In het geval van medische redenen kan de periode worden verlengd. In een intake gesprek worden de behoeften bepaald voor het gezin. Meestal wordt er zo’n drie tot tien uur per dag gerekend aan kraamzorg. Vaak geeft ook de arts advies over de duur van de kraamzorg. Als er bijvoorbeeld bekende complicaties zijn op medisch gebied, kan het zijn dat de arts adviseert om langer kraamzorg te verlenen. 

Is kraamzorg verplicht? 

Veel mensen vragen zich af of kraamzorg verplicht is. In Nederland is het niet verplicht, echter wordt het wel zeer aangeraden om gebruik te maken van kraamzorg. Het biedt enorm veel ondersteuning voor de moeder en het pasgeboren kind in een belangrijke fase. Daarnaast is kraamzorg vaak meegenomen in de basisverzekering. Wil je meer informatie over kraamzorg? Lees dan eens het artikel: is kraamzorg verplicht?

Wanneer kraamzorg regelen?

Het regelen van kraamzorg moet op tijd gebeuren aangezien er veel geregeld moet worden voordat de baby geboren wordt. Het wordt aangeraden om de kraamzorg al in het eerste trimester van de zwangerschap te regelen. Vaak wordt geadviseerd om uiterlijk in de 16de week de kraamzorg geregeld te hebben. Hierdoor weet je zeker dat je de kraamzorg kunt krijgen zodra de baby geboren wordt en heb je voldoende tijd voor het intakegesprek en de voorbereiding. Begin zo vroeg mogelijk met het regelen van kraamzorg om zeker te zijn van goede zorg zodra de baby is geboren. Let op: je kunt je inschrijven bij één kraamzorgorganisatie. Schrijf je je bij meer in en moet je je later ook weer uitschrijven, dan loop je het risico op een boete. De kraamzorg staat onder grote druk, dus het is voor de sector van groot belang om goed zich te houden op de (beschikbare) capaciteit.

Lees meer informatie op de Nationale Zorggids

Heb je meer vragen over kraamzorg of andere onderwerpen in de zorg? Bekijk dan de Nationale Zorggids. Op de gids vind je allerlei informatie en nieuws over de zorg. 

Door: Nationale Zorggids / Riemer Siccama