Normal_mother-holding-newborn-baby-feet-2023-11-27-05-33-42-utc

Kraamzorg is een soort zorg die in Nederland wordt aangeboden aan vrouwen die net zijn bevallen van een kind. De zorg wordt verleend door een kraamverzorgende en is bedoeld om de moeder en de baby te ondersteunen in de periode na de geboorte. Meestal duurt kraamzorg acht tot tien dagen na de bevalling. Wel kan de hoeveelheid zorg afhangen van de behoeften en aanbevelingen van een arts. Gemiddeld wordt er zo’n 49 uur kraamzorg verleend in de periode, maar vanwege capaciteitsproblemen is 24 uur kraamzorg tegenwoordig het minimum. Maar is kraamzorg verplicht? In deze tekst lichten we toe wat kraamzorg precies is en of het verplicht is. 

Wat kun je verwachten tijdens kraamzorg

Kraamzorg is noodzakelijke zorg en een kraamverzorgende is in het gezin aanwezig voor de gezondheid van moeder en kind, het herstel en (emotionele) ondersteuning. Onder de kraamzorg vallen verschillende diensten die de kraamverzorgende uitvoert. Kraamzorg draagt bij aan preventie en vroegsignalering van eventuele gezondheidsproblemen bij moeder en de pasgeboren baby.

Gezondheidscheck

De kraamzorg helpt de moeder bij het herstellen van de bevalling door medische controles uit te voeren. Denk hierbij aan het controleren van de bloeddruk en het meten van de temperatuur. Daarnaast controleert de verzorgende ook de baby op de gezondheid. 

Voorlichting

Tijdens de kraamzorg krijgt de moeder ook voorlichting en advies over de verzorging van de baby. De verzorgende geeft uitleg over het verschonen van de luiers, het herkennen van signalen en het veilig slapen van de baby. Hierdoor heeft de moeder na de kraamperiode genoeg zelfvertrouwen om de zorg zelf voort te zetten.

Emotionele ondersteuning

Naast praktische ondersteuning, biedt een kraamverzorgende ook emotionele ondersteuning voor de familie. Er verandert natuurlijk enorm veel wanneer er een pasgeboren baby bij het gezin komt. De verzorgende kan helpen op allerlei gebieden, bijvoorbeeld op het gebied van hechting tussen moeder, kind en eventuele partner.

Huishoudelijke taken

Om ervoor te zorgen dat de moeder zo min mogelijk belast wordt, voert de kraamverzorgende ook huishoudelijke taken uit. Hierbij kun je denken aan het schoonmaken van de kamer of het doen van de was met als doel om ziekten door bacteriën te voorkomen. Vroeger kookten kraamverzorgenden nog weleens voor het gezin, maar dat is tegenwoordig geen taak meer van de beroepsgroep.

Is kraamzorg verplicht? 

Veel mensen vragen zich af: is kraamzorg verplicht? Het antwoord is: nee, kraamzorg is niet verplicht. Echter wordt het wel sterk aangeraden aangezien het zeer belangrijke ondersteuning biedt aan de moeder en baby. De meeste ouders kiezen er wel voor om gebruik te maken van kraamzorg. Het zorgt voor minder belasting voor het gezin dat hierdoor in alle rust kan genieten van het pasgeboren kind. Daarnaast valt kraamzorg in Nederland onder de basisverzekering. Het wordt dus grotendeels vergoed door de verzekeraar. Wel is er een eigen bijdrage die de ouders wettelijk moeten betalen. Check vooraf goed bij de verzekering welke regels en kosten voor jou als ouder gelden. Als dit nog niet goed staat voor jouw behoeften, kun je dit nog aanpassen voordat het kind geboren wordt. Een goede voorbereiding is absoluut essentieel voor een stel dat een kind verwacht! 

Bezoek de Nationale Zorggids voor al uw vragen

Kortom, wordt kraamzorg wel zeer aangeraden aangezien het echt bijdraagt aan het welzijn van het gezin. Sterker nog, het is noodzakelijke zorg voor nieuwe gezinnen die bijdraagt aan een kansrijke start. Goede kraamzorg gaat hoge(re) zorgkosten in het eerste levensjaar van het kind tegen. Heb je meer vragen zoals is kraamzorg verplicht? Of vragen over andere onderwerpen binnen de zorgsector? Kijk dan eens op de Nationale Zorggids. Hier vind je allerlei informatie over verschillende onderwerpen binnen de zorg. 

Door: Nationale Zorggids / Riemer Siccama