5 juli 2024 om 09:43
2 minuten lezen

Toxicoloog waarschuwt voor gevaren tandpasta doorslikken jonge kinderen

Het afgelopen jaar hebben zeshonderd mensen klachten gemeld na het inslikken van tandpasta, voornamelijk jonge kinderen die per ongeluk fluoridetandpasta binnenkregen. Fluoride kan leiden tot calciumtekort, aldus het AD en Ouders van Nu.

Aardbeiensmaak of frisse pepermunt maken tandpasta aantrekkelijk voor kinderen, maar in grotere hoeveelheden is het schadelijk voor maag, darmen en calciumniveau in het bloed.

Risico’s voor kinderen jonger dan 5 jaar

Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC), onderdeel van het UMC Utrecht, ontving in 2023 bijna zeshonderd meldingen van te veel tandpasta-inname. Meer dan 90 procent van de slachtoffers zijn kinderen jonger dan 5 jaar. Toxicoloog Antoinette van Riel van het NVIC benadrukt dat ook peuterpasta niet als snoepgoed moet worden gebruikt.

Symptomen en gevaren

Klachten zoals misselijkheid, bleekheid, niet willen eten, hangerigheid en trillingen worden gemeld door zorgverleners. Deze klachten worden veroorzaakt door de pepermunt in tandpasta en, in grotere hoeveelheden, door de fluoride. Fluoride helpt tegen gaatjes maar kan ook calcium in het lichaam binden, wat kan leiden tot calciumtekort.

Een lepeltje tandpasta kan al een tekort veroorzaken, en regelmatig iets meer tandpasta kan leiden tot chronisch gebrek aan calcium, wat botproblemen veroorzaakt. Ernstige gevallen, zoals het innemen van een hele tube peutertandpasta of een halve tube voor volwassenen, kunnen zelfs hartklachten veroorzaken. Calcium is namelijk essentieel voor processen zoals het samentrekken van spieren.

Wat te doen bij tandpastavergiftiging

In ernstige gevallen kan een calciumtekort door tandpasta-inname het hart doen stoppen, hoewel dit zeer zeldzaam is. Van Riel adviseert om kinderen met tandpastavergiftiging iets met melk te laten drinken om het calciumtekort aan te vullen. Dit is een effectieve maatregel specifiek voor fluoridevergiftiging.

Toenemend aantal meldingen

Volgens Van Riel neemt het aantal meldingen licht toe, wat jaarlijks samenhangt met nieuwe ouders en jonge kinderen die leren tanden poetsen. Kinderen vragen vaak om meer tandpasta of worden betrapt met een halflege tube, waarna ouders de huisarts bellen om te vragen hoe schadelijk dit is.

Het advies blijft om tandpasta uit de buurt van kinderen te houden en hen goed te begeleiden tijdens het tanden poetsen om gezondheidsrisico’s te voorkomen.

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Jeugdzorg

    Inspectie slaat alarm: zeven JeugdzorgPlus-locaties onder verscherpt toezicht

    Gisteren om 07:57
    • Jeugdzorg

    Tientallen meisjes jaarlijks illegaal besneden; strafzaken blijven uit

    13 januari 2025 om 12:45