Nog geen 2 procent van de slapende Instagrambaby’s slaapt volgens de richtlijnen ‘De 4 van Veilig Slapen’. Slapen op de rug, in een eigen bedje, in een leeg bedje en in een slaapzak zijn richtlijnen om de kans op een wiegendood te verkleinen. Maar uit onderzoek van Floortje Kanits van Wageningen University blijkt dat baby’s op Instagram vrijwel nooit op die manier slapen. Volgers kunnen hierdoor denken dat de foute ligging normaal is, stelt zij. Dit meldt Vakblad Vroeg.
Eerder Amerikaans onderzoek toonde al aan dat de richtlijnen voor veilig slapen niet worden gevolgd als het gaat om foto’s voor Instagram. Kanits heeft de Nederlandse versie van dit onderzoek uitgevoerd, waarbij ze met 22 Nederlandse hashtags steeds 200 recente Instagramfoto’s verzamelde. Stond er een slapende baby op, dan nam Kanits de foto mee in haar onderzoek. Iedere slapende Instagrambaby werd beoordeeld op ‘De 4 van Veilig Slapen’ van VeiligheidNL. Ook analyseerde ze tien Instagramaccounts van grote bedrijven of platforms voor ouders van baby’s en jonge kinderen. Van de 562 uniek foto’s voldeden er slechts 6 aan de vier slaaprichtlijnen.
Gedrag beïnvloeden
“Dat is nog geen twee procent. Amerika deed het met 7,5 procent bijna vier keer zo goed”, aldus de onderzoeker. Overigens betekenen deze resultaten niet direct dat de meeste mensen met online slaapfoto’s van hun baby zich niet aan de richtlijnen houden, maar door afwijkende slaapposities en -locaties te tonen, kan dat het gedrag van anderen beïnvloeden. Tegelijkertijd denkt Kanits dat social media ook voordelen kan opleveren op dit gebied. “Door samenwerkingen aan te gaan met momfluencers bijvoorbeeld en juist de goede adviezen te promoten.”
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky