25.000 kinderen per jaar hebben geen goede start bij geboorte
In Nederland worden jaarlijks rond de 170.000 baby’s geboren. Ongeveer 14 procent van de baby’s, bijna 25.000 per jaar, heeft geen goede start bij de geboorte. Zij worden te vroeg geboren, hebben een te laag geboortegewicht of allebei. Zij krijgen later vaker groei- en (psychische) ontwikkelingsproblemen, suikerziekte, hart- en vaatziekten en overgewicht. Stichting Strong Babies vroeg op de Nationale Dag van de Geboorte aandacht voor het belang van een sterke start en benadrukt het belang van onderzoek in de verloskunde en neonatologie. Dit meldt Strong Babies.
De 9e in de 9e maand staat symbool voor de tijd dat baby’s in de buik (behoren te) zitten. Bij een voldragen zwangerschap hebben zij de best mogelijke start in hun leven. De eerste duizend dagen van een kind – voor, tijdens en na de geboorte – zijn heel belangrijk voor een goede start. Juist omdat de ontwikkeling van een kind in die periode razendsnel gaat, is het van fundamenteel belang dat deze goed verloopt. Er is maar één kans op een goede start. Het hart of bijvoorbeeld het brein kunnen niet opnieuw worden aangelegd. Als de ontwikkeling niet goed gaat, dan heeft een kind daar levenslang last van.
Vooruitgang door onderzoek
Strong Babies zamelt geld in voor wetenschappelijk onderzoek dat hard nodig is. Door onderzoek komt de medische wereld meer te weten over zwangerschaps- en baringscomplicaties, maar ook over neonatologische aandoeningen. Met meer kennis zijn complicaties en aandoeningen beter op te sporen, te behandelen en te voorkomen. Strong Babies roept iedereen op om zich aan te sluiten om de allerkleinsten een betere toekomst te geven.
Door: Nationale Zorggids