Ongeveer 1 op de 1.500 zwangere vrouwen krijgt kanker
28 juni 2023 om 13:15
< 1 min lezen

Ongeveer 1 op de 1.500 zwangere vrouwen krijgt kanker

Ongeveer 1 op de 1.000 tot 1.500 zwangere vrouwen in Nederland krijgt een kankerdiagnose. Dat zijn op jaarbasis zo’n tweehonderd vrouwen die tijdens een zwangerschap ziek worden. Veel vrouwen gaan er vanuit dat een verandering in hun lichaam zoals een knobbeltje in de borst of extreme vermoeidheid worden veroorzaakt door het groeiende kindje in hun buik. Soms is de oorzaak echter niet onschuldig. De meest voorkomende vorm van kanker tijdens de zwangerschap is borstkanker. Dit meldt RTL Nieuws.

Volgens gynaecologisch oncoloog Christianne Lok komt borstkanker ook vaker voor bij niet-zwangere vrouwen. De kankersoort treedt veel op jonge leeftijd op, dus ook bij vrouwen die zwanger zijn of worden. De zwangerschap veroorzaakt de kanker dus niet.

Behandeling relatief veilig

Behandeling van kanker tijdens de zwangerschap gebeurt net als buiten de zwangerschap met chemotherapie, bestraling of een operatie. Meestal is dit niet schadelijk voor het ongeboren kind. “De placenta werkt als een filter waardoor veel soorten chemotherapie niet – of in zeer lage doseringen – bij de baby terechtkomen”, zegt Lok. Toch kan chemo wel leiden tot groeivertraging bij de baby. Dat heeft wel de voorkeur boven vroegtijdige beëindiging van de zwangerschap. Een vroeggeboorte brengt meer risico’s met zich mee dan behandeling van de moeder.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    I-Wall brengt ongeboren baby als hologram tot leven in Erasmus MC

    Gisteren om 12:14
    • Kraamzorg

    ‘Veel zwangere vrouwen niet op de hoogte van risico’s en rechten op de werkvloer’

    13 januari 2025 om 11:26