Medisch behandeld worden: Liever thuis dan in het ziekenhuis
Misselijkheid tijdens de zwangerschap komt vaak voor, maar in sommige gevallen is dit zo erg dat medicijnen nodig zijn en dat de vrouw behandeld moet worden. In samenwerking met het Medisch Coördinatie Bureau van Isala en Thuiszorgorganisaties in de regio kan de behandeling thuis gebeuren. Dit meldt Isala.
Elk jaar hebben 4.500 Nederlandse vrouwen last van ernstige misselijkheid tijdens de zwangerschap, genaamd hyperemesis gravidarum. Gynaecoloog Selma Mourad zegt dat vrouwen dan nauwelijks kunnen eten of drinken, waardoor ze veel vocht verliezen en soms afvallen. Ondanks het feit dat deze vrouwen hier medicijnen voor krijgen, worden sommige vrouwen opgenomen in het ziekenhuis. Hier krijgen ze vocht met glucose toegediend via een infuus, maar volgens Mourad kan dit ook thuis.
Thuisbehandeling
De eerste en enige consult wordt afgenomen bij Isala, waar gekeken wordt of een behandeling thuis mogelijk en gewild is. In de meeste gevallen is het mogelijk als er geen afwijkende bloedwaardes zijn. Selma legt de behandeling uit, “Zij krijgen dan een startpakket met infuuszakken mee vanuit de ziekenhuisapotheek en de arts-assistent neem contact op met het Medisch Coördinatie Bureau. Daar regelen zij dat de thuiszorg dezelfde dag nog op de stoep staat om het eerste infuus te geven. Twee keer per dag krijgt de vrouw een nieuw infuus. Daarnaast belt iedere dag een arts om te checken hoe het gaat. Bovendien hebben vrouwen telefoonnummers waarop zij ons altijd kunnen bereiken bij vragen.”
Sinds de start van het project hebben al 55 vrouwen de behandeling thuis uitgevoerd. Terwijl het voor de vrouwen prettiger is om thuis behandeld te worden, blijven deze plekken in het ziekenhuis ook vrij voor mensen die het misschien harder nodig hebben. Mourad noemt dit project een enorme zorgverbetering.
Door: Nationale Zorggids