Ooievaarsbeet bij baby’s: wat is het en veroorzaakt het klachten?
31 augustus 2022 om 13:28
2 minuten lezen

Ooievaarsbeet bij baby’s: wat is het en veroorzaakt het klachten?

Ongeveer een derde van de baby’s komt ter wereld met een ooievaarsbeet: een rode of roze vlek op of rond het gezicht, of soms op een andere plek. Wat is een ooievaarsbeet, veroorzaakt het klachten en is er iets tegen ooievaarsbeet te doen? 

Wat is een ooievaarsbeet?

Een ooievaarsbeet is een aangeboren huidaandoening, waarbij de vaat verwijd is. Hierdoor stroomt er meer bloed door de vaten heen en is de huid roder dan op andere plekken. Meestal verdwijnen de plekken binnen een jaar, zonder dat er behandeling voor nodig is. Een grotere plek doet er wat langer over om te verdwijnen, dan een subtiele ooievaarsbeet. Er is geen garantie dat een plek in de nek echt weggaat, bij een groep mensen zal het altijd een ‘beetje’ blijven, maar meestal groeit er haar overheen.

Een andere naam voor ooievaarsbeet is ‘naevus van Unna’ of in het Engels stork bite.  De reden dat dit zo genoemd wordt is vanwege de oude mythe dat baby’s gebracht worden door de ooievaar. Ooievaars zouden de kindjes in hun bek vasthebben, wat zou zorgen voor een rode vlek in de nek. De vlekken zijn inderdaad vaak te vinden in de nek, maar ook op het gezicht, voorhoofd of een heel andere plek.

Klachten ooievaarsbeet

Eigenlijk veroorzaakt de ooievaarsbeet geen klachten. Het enige symptoom is roodheid, maar de plek is niet gezwollen, pijnlijk, droog of kapot. Een vlek kan roder worden als een kind huilt of boos is, maar dat doet geen pijn. Een dikkere vlek of een vlek die ook boven de huid groeit, kan een aardbeienvlek (hemangioom) zijn, of misschien een wijnvlek

Behandeling ooievaarsbeet 

Een ooievaarsbeet is dus een goedaardige huidaandoening, die geen klachten veroorzaakt. Er is dus ook geen behandeling hiervoor. Mensen die er op latere leeftijd tóch cosmetisch last van hebben, kunnen het vlekje laten laseren. Ook zijn er camouflagecremes of -poeders die de boel kunnen bedekken.

Door: Nationale Zorggids
Bronnen: 24Baby, Kraamzorg De Waarden, Huidarts.com, Opvoeden.nl, Huid & Laser

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Kinder-IC’s vol met kinderen met RS-virus, operaties al uitgesteld

    Vandaag om 09:15
    • Kraamzorg

    Warmtestuwing baby in de winter: juist op de koudste dagen is het risico het grootst

    Vandaag om 08:30