Week 27: te dikke kinderen, coronagolf, drugstesten en doden door apenpokken
Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer dikke kinderen, de coronagolf, drugstesten, het apenpokkenvirus en stress bij studenten in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.
Maandag: Steeds meer kinderen zijn te dik en eten te weinig groente en fruit
Steeds meer jongeren zijn te dik. Ze eten te vet en te veel suiker en bijna geen enkele jongere eet genoeg groente of fruit.
Dinsdag: De coronagolf lijkt zijn hoogste punt te naderen
Hoeveel besmettingen in de afgelopen zeven dagen zijn bevestigd, wordt dinsdag duidelijk in de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het instituut meldde vorige week dat het 34.145 meldingen van positieve tests had gekregen in de week ervoor.
Woensdag: Thuistesten xtc en cocaïne werken niet
Om te controleren of cocaïne of xtc niet vervuild is, moet je deze producten laten testen. Dat kan thuis met een thuistest. Nu blijkt echter dat meerdere thuistesten niet werken en dus gevaarlijke, misleidende resultaten geven.
Donderdag: Drie doden door apenpokkenvirus gemeld
Alle drie de doden kwamen volgens de WHO uit Afrika. In de laatste anderhalve week zijn de apenpokken opgedoken in negen nieuwe landen. Daarmee komt het totaal op 58 landen in de wereld. Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 6000 gevallen van apenpokken gemeld, waarvan 80 procent in Europa. In Nederland gaat het tot nu toe om 352 mensen met het virus.
Vrijdag: Studenten ervaren meer stress door inflatie dan door corona
De stijgende prijzen zorgen ervoor dat 57 procent van de studenten nu meer stress ervaart dan tijdens de coronalockdowns. “Tijdens de coronalockdowns gaf maar liefst 78 procent van de studenten aan regelmatig tot extreem vaak met stress te kampen. Dat studenten door de inflatie nu nog meer stress ervaren is zorgelijk.”
Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong