20 mei 2022 om 13:57
2 minuten lezen

Jonge kinderen ernstig ziek door streptokokken: hoe gevaarlijk is deze bacterie?

Zeker zeven jonge kinderen in Nederland zijn overleden aan de gevolgen van een streptokokkeninfectie. Specifiek gaat het om de groep A-streptokokken die regelmatig voorkomen bij mensen, voornamelijk kinderen, en meestal onschuldig verlopen. De zeven kinderen die zijn overleden en zeventig andere kinderen die in het ziekenhuis belandden, hadden de invasieve variant. In dit artikel leggen we uit wat een streptokokkeninfectie is, wat de symptomen zijn en hoe het te behandelen is. 

Groep A-streptokokkeninfecties worden veroorzaakt door streptokok; een bacterie. Deze bacterie kan veel verschillende ziektebeelden veroorzaken zoals roodvonk, keelontsteking, wondroos, krentenbaard, acute reuma, kraamvrouwenkoorts en sepsis. Binnen de groep A zijn twee soorten infecties: de invasieve GAS-infecties en de niet-invasieve GAS-infecties.

Gevaren streptokokken

Meestal verlopen de niet-invasieve GAS-infecties mild en hebben patiënten keelontsteking en huidinfecties (zoals krentenbaard). Dringt de bacterie door in onderliggend weefsel of de bloedbaan, dan wordt de infectie invasief. Deze infecties zijn ernstiger van aard en omvatten kraamvrouwenkoorts, septische shock en necrotiserende fasciitis, wat voor afsterving van de huid zorgt. De streptokok staat om die reden bekend als de vleesetende bacterie. Het RIVM ziet landelijk een toename van het aantal meldingen van necrotiserende fasciitis.

Necrotiserende fasciitis

Dit voorjaar zijn al drie keer zoveel kinderen als normaal besmet geraakt met deze streptokokkenbacterie. Deze groep kinderen, vooral tussen de 0 en 5 jaar, liep hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging, longontsteking of bot- of gewrichtsontsteking op. Elf kinderen hadden necrotiserende fasciitis. Het lijkt erop dat de waterpokken, die momenteel een inhaalslag maken, ook voor meer complicaties zorgen. Een van die complicaties is een streptokokkeninfectie. De kapotte blaasjes na een waterpokkeninfectie maken het voor de streptokok makkelijker om onder de huid te kruipen.

Kinderen die na hun waterpokkeninfectie plots weer koorts krijgen of een rode plek op de huid krijgen die uitbreidt, moeten uit voorzorg meteen naar de huisarts. Bij bijna de helft van de recente besmettingen hadden kinderen eerder waterpokken. Een infectie kan de ene dag nog heel mild zijn en de volgende dag zeer ernstig. Het is belangrijk om zo snel mogelijk te starten met antibiotica. Antibiotica is zeer effectief tegen streptokokken.

Overlijden is zeer zeldzaam

Het is normaal gesproken zeer zeldzaam dat iemand komt te overlijden door streptokokken, dat er nu in korte tijd zeven kinderen aan zijn overleden betekent niet dat het om een ernstigere variant gaat. Er zijn volgens kinderarts Michiel van der Flier meer kinderen ziek, waardoor ook relatief meer kinderen ernstiger ziek zijn.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Bronnen: RIVM, Algemeen Dagblad, NHG, Trouw

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Jeugdzorg

    Tuchtrecht voor sociaal werkers hervormd: leren staat centraal

    3 januari 2025 om 08:51
    • Jeugdzorg

    Voedselallergieën beter te diagnosticeren dankzij nieuwe inzichten

    27 december 2024 om 13:19