Het hoger beroep in de zaak rond de illegale adoptie van de Braziliaan Patrick Noordhoven moet worden ingetrokken. Dat vinden kinder- en mensenrechtenorganisaties Defence for Children, Fiom en het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel. Eind vorig jaar stelde de rechtbank vast dat de Nederlandse Staat onrechtmatig heeft gehandeld door de man – die in 1980 illegaal is geadopteerd – door hem zijn recht te ontnemen om zijn afkomst te ontdekken. De staat gaat hiertegen in beroep en dat is volgens de kinder- en mensenrechtenorganisaties niet te begrijpen. In plaats van in beroep gaan, zou de staat de man moeten bijstaan. Dit meldt WNL.
In totaal zijn 42 Braziliaanse kinderen hier illegaal geadopteerd, waaronder de man die de staat dagvaardde. Patrick Noordoven ontdekte pas tijdens zijn zoektocht naar zijn biologische ouders, welke misstanden er plaatsvonden in de tijd van zijn adoptie.
Overheid wist af van illegale adopties
Noordoven kwam in 1980 naar Nederland. Op zijn 20ste wilde hij weten waar hij vandaan kwam, maar dat bleek bijna onmogelijk. Omdat zijn adoptieve ouders hem als hun eigen kind hadden laten inschrijven, was er geen informatie beschikbaar over zijn biologische ouders. Bij zijn eigen en de andere illegale adopties, waren diplomaten uit Nederland betrokken. Begin jaren 80 leerde de overheid over de misstanden, maar deed niets om de kinderen bij hun afstammingsvragen te helpen.
Noordoven over het besluit van de Staat om in beroep te gaan: “Ik begrijp niet waarom dit gebeurt en het maakt mij kapot. Je kunt mensen emotioneel en fysiek uitputten, maar uiteraard ook materieel. Ik weet niet of ik dit kan volhouden.” Defence for Children, Fiom en CoMensha vragen de overheid om af te zien van het hoger beroep.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky