3 maart 2022 om 12:15
< 1 min lezen

1,7 miljoen euro voor onderzoek naar immunotherapie bij voedselallergie

Zorginstituut Nederland en ZonMw maken 1,7 miljoen euro vrij voor onderzoek naar orale immunotherapie bij baby’s met een voedselallergie. Kinderallergoloog Ted Klok van het Deventer Ziekenhuis doet al bijna twee jaar onderzoek naar het genezen van voedselallergie bij jonge kinderen en ziet dat de immunotherapie een successcore van 85 procent boekt. Als er na vervolgonderzoek voldoende wetenschappelijk bewijs is voor de effectiviteit van de behandeling, wordt deze opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Dit melden de Stentor en Skipr. 

Door kinderen op jonge leeftijd bloot te stellen aan de producten waarvoor ze allergisch zijn, is een allergie te genezen. Orale immunotherapie zou ervoor kunnen zorgen dat er over tien jaar voedselallergievrije generaties rondlopen.

Niet geboren met voedselallergie 

Kinderen worden volgens Klok niet geboren met een voedselallergie. Is een kindje allergisch, dan blijkt dat vaak pas in het eerste levensjaar. De meeste kinderen reageren op pinda’s, noten, koemelk en kippenei. Door baby’s vroegtijdig bloot te stellen aan het voedsel waarvoor ze allergisch zijn, kunnen ze volledig genezen. Van de 35 kinderen die vorig jaar de orale immunotherapie hebben afgerond, zijn 32 genezen van hun allergie. Van de 12 kinderen met een allergie voor cashewnoten, waren alle kinderen genezen.

De behandeling is het meest effectief als er zo jong mogelijk mee wordt gestart. “We weten dat bij kinderen van 4 jaar en ouder de allergie meestal niet meer verdwijnt. In ons onderzoek hebben we kinderen tussen 9 en 24 maanden behandeld, en dat blijkt dus een enorm goede keuze te zijn geweest”, aldus Klok. Alleen bij deze leeftijdsgroep wordt zo’n hoog succespercentage als 85 procent bereikt.

Basispakket zorgverzekering

De ORKA-studie wordt door het Deventer Ziekenhuis uitgevoerd, in samenwerking met het Reinier de Graaf Gasthuis, Emma Kinderziekenhuis en Martini Ziekenhuis. De subsidie voor Kloks onderzoek moet uitwijzen dat zijn behandeling bewezen effectief is. Als dat inderdaad zo is, zal Zorginstituut Nederland de minister van Volksgezondheid adviseren om de immunotherapie op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Kinder-IC’s vol met kinderen met RS-virus, operaties al uitgesteld

    Vandaag om 09:15
    • Kraamzorg

    Warmtestuwing baby in de winter: juist op de koudste dagen is het risico het grootst

    Vandaag om 08:30