22 februari 2022 om 09:00
2 minuten lezen

Opschortingen van de handel in anticonceptie niet of te laat gemeld

Geneesmiddelen die (tijdelijk) niet geleverd kunnen worden, moeten gemeld worden bij het Meldpunt geneesmiddelentekorten en -defecten. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft in 2018/2019 onderzocht of dit goed is gebeurd bij de veel gebruikte anticonceptiepil, die toen enkele maanden niet goed leverbaar was. Dit meldt de IGJ. 

In de Geneesmiddelenwet staat waar leveranciers van geneesmiddelen zich aan moeten houden. Handelsvergunningshouders moeten opschortingen van de handel in een geneesmiddel op tijd melden. Ook moeten zij en groothandelaren ervoor zorgen dat er voldoende voorraden zijn. Handelsvergunninghouders zijn doorgaans farmaceutische bedrijven met een vergunning om een geneesmiddel op de markt te brengen. Groothandelaren verzorgen onder meer de distributie van geneesmiddelen naar de apotheken.

Onderzoek naar tekort aan veelgebruikte anticonceptiepil

In 2018 was een veelgebruikte anticonceptiepil niet goed leverbaar. Naar aanleiding hiervan heeft de IGJ onderzoek gedaan bij een aantal handelsvergunninghouders en groothandelaren en keek daarbij of zij de opschorting van de pil tijdig bij het Meldpunt geneesmiddelentekorten en -defecten hebben gemeld. Ook is gekeken of ze voor voldoende voorraad hebben gezorgd.

Handelsvergunninghouders melden opschorting van de handel in een geneesmiddel vaak niet of niet op tijd, blijkt uit het onderzoek dat ook naar andere geneesmiddelentekorten keek. 61 procent wordt te laat gemeld en 24 procent helemaal niet. Dat is in overtreding met de Geneesmiddelenwet. De IGJ overweegt voor de in het onderzoek aangetroffen overtredingen passende maatregelen op teleggen.

Handelsvergunninghouders ontvingen pas vaak een nieuwe voorraad van de fabrikant als hun oude voorraad op was. Zij reageerden vaak ook pas als er daadwerkelijk leveringsproblemen ontstonden. Er was geen structurele aanpak om tekorten en opschortingen van geneesmiddelen te voorkomen.

Groothandelaren deden hun best om hun voorraden van de anticonceptiepil (ethinylestradiol/levonorgestrel 30/150 mcg) voor hun eigen klanten – apotheken – op peil te houden. Dat er soms toch niet geleverd kon worden, komt vooral doordat handelsvergunninghouders onvoldoende of niet konden leveren.

Standaardprocedures opstellen

De IGJ beveelt handelsvergunninghouders aan om goede standaardprocedures op te stellen: voor het melden en voorkomen van opschortingen. Door het opnemen van een tweede fabrikant in het dossier kan snellen worden overgeschakeld naar een andere fabrikant bij problemen. En groothandelaren worden aanbevolen om het eigen alarmeringssysteem bij de overkoepelende organisatie te verbeteren.

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Kinder-IC’s vol met kinderen met RS-virus, operaties al uitgesteld

    Gisteren om 09:15
    • Kraamzorg

    Warmtestuwing baby in de winter: juist op de koudste dagen is het risico het grootst

    Gisteren om 08:30