Eritrese zwangeren blijken een erg kwetsbare groep in de geboortezorg. Tegelijk is het voor zorgverleners moeilijk om deze vrouwen goed te informeren door de taal- en cultuurbarriere. Verwijzers die deze zwangeren willen aanmelden voor groepsgewijze online ondersteuning op basis van het Centering-model kunnen dat iedere maand doen. Vrouwen mogelijk kosteloos meedoen en iedereen is welkom; waar iemand woont of hoe lang ze zwanger is, maakt niet uit. Iedereen mag iemand verwijzen, zowel uit de eerste als tweedelijn en ook uit de informele zorg. Dit meldt Kansrijke Start.
De tien actieve online Centering-bijeenkomsten worden aangeboden door een verloskundige en een cultuur-mediator. De vrouwen praten met elkaar in eigen taal over thema’s rond zwangerschap, bevalling en geboorte die voor hen relevant zijn. Zo wordt bijvoorbeeld gesproken over wie ze kunnen bellen als ze vragen hebben of als de bevalling begint. Ook komen thema’s als huiselijk geweld en besnijdenis aan bod.
Meer risico op moeder- en babysterfte
Eritrese zwangeren spreken vaak nog geen Nederlands, ze weten nog weinig van de Nederlandse cultuur en geboortezorg, en het verschil met hun eigen land is groot. Tegelijk is het een heel kwetsbare groep in de geboortezorg: zwangere vluchtelingen in Nederland lopen meer risico op moedersterfte, babysterfte en complicaties rond zwangerschap en geboorte. Het is daarom extra belangrijk dat deze zwangeren op tijd in beeld zijn en weten bij welke klachten ze de verloskundige moeten bellen.
Uitbreiding vanaf 2022
Steeds meer vrouwen weten de weg naar de Centering-groepen te vinden. Vier nieuwe cultuur-mediators, twee verloskundigen en een gynaecoloog komen het team versterken, allen zijn hiervoor Centering-geschoold. Op verzoek van de deelnemers gaan de zoombijeenkomsten vanaf 2022 door tot de kinderen twee jaar oud zijn. Het aantal sessies breidt dan uit van 10 tot 25.
Door: Nationale Zorggids